Sökte ”Sofias änglar” i panik: ”Värsta veckan”

avJoni Nykänen

NÖJE

Ett sjukdomsbesked skakade om Sandras tillvaro.

Hon fick diagnosen ALS, som är en dödlig sjukdom – och nu lever hon med vetskapen att hon inte kommer att få se sin dotter växa upp. Dessutom har familjens villa renoveringsbehov.

– Jag skickade in ansökan till ”Sofias änglar” i panik. Jag kände ”fasiken, jag måste kunna göra någonting”, säger hon till Nöjesbladet.

1 av 2 | Foto: Kanal 5
Sandra i ”Sofiad änglar”.

”Sofias änglar”-gänget besöker Sandra, 27, som har diagnostiserats med den obotliga förlamningssjukdomen ALS, som gör att hennes muskler förtvinar.

Sandra och Richard fick dottern Ellenor och skaffade hus strax därefter. De såg fram emot ett tryggt familjeliv och en egen trädgård. En tid efter flytten visade det sig att Sandra hade drabbats av sjukdomen.

Hon kände sig fumlig och högerhanden fungerade inte som vanligt. Den domnade bort. Hon skrevs in på sjukhus och hösten 2017 fick hon diagnosen.

– Läkaren säger att jag har fått djävulens sjukdom ALS. Detta betyder att jag aldrig kommer att få se Ellenor växa upp. Jag kommer aldrig att få se henne börja skolan. Jag kommer aldrig att kunna finnas där för henne när hon behöver mig. Och jag kommer aldrig att få leva ihop med min familj, säger hon i Kanal 5-programmet.

Familjen fick hjälp – i mars

Familjens hus hade omfattande renoveringsbehov och Sandra själv sökte till ”Sofias änglar” eftersom hon vill vara säker på att hennes familj kommer att ha ett tryggt och säkert hem när hon inte längre finns kvar.

Det som förvärrade familjens situation var en fuktskada på nedervåningen, vilket slukade familjens budget 2017.

Sandras skrämdes också av tanken att behöva lämna Richard och Ellenor i en bostad med omfattande renoveringsbehov.

I mars fick familjen hjälp av ”Sofias änglar”-gänget.

– Det är den värsta veckan i hela mitt liv, men samtidigt den bästa. Det var så mycket känslor och gråt som kom upp. Det var också mycket glädje, säger Sandra om inspelningen.

Hon och hennes familj gör det som de kan för att samla in pengar till ALS-forskning. Bland annat har Sandra börjat pärla armband och har en insamling på Facebook.

Utöver hjälpen som medverkan i Kanal 5-serien ger ser Sandra det som positivt att hennes berättelse exponeras för en stor tv-publik.

– I början var jag väldigt osäker på om jag ville vara med i programmet. Det är en så stor grej att göra. Jag känner också att det kan göra så mycket för andra med ALS, säger hon.

Hon berättar att hon skickade in ansökan ”i panik”, eftersom hon inte vill lämna sin familj med ett halvfärdigt hus.

– Jag kände att ”fasiken, jag måste kunna göra någonting”, säger hon.

Avsnittet sändes i Kanal 5 under måndagskvällen och finns på Dplay.

Det här är ”Sofias änglar" 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM