Ett försök att rädda jorden - med humor

Ska man göra humor av klimat­förändringar?

Ja, varför inte när saken är som den är.

Nu har Alexander Skarsgård och Jack McBrayer åkt till Norra ishavet för att skoja.

De är en otippad duo: Alexander Skarsgård och Jack McBrayer - känd som den ljuvlige och extremt positive Kenneth Parcell i komediserien ”30 Rock”. Nu befinner de sig tillsammans på ett Greenpeace-­fartyg i Norra ishavet. I en tre ­avsnitt lång - eller snarare väldigt kort, för avsnitten klockar in på ­endast några minuter - skojdokumentär ska de sätta strålkastarljuset på klimatförändringarna.

I ”Jack & Alex save the arctic” - som nyligen publicerades på den amerikanska humorsajten ”Funny or die”, som grundades av bland ­annat skådespelaren Will Ferrell - spelar de två tillspetsade versioner av sig själva. Skarsgård - iförd ­Bajen-mössa och tröja med texten ”Hammarby football club” - låtsas att han är på jakt efter huvud­rollen i filmen om den brittiske polarforskaren Ernest Shackleton (1874-1922) som ska göras i Hollywood, en roll som han är livrädd att ­Leonardo ­DiCaprio ska sno åt sig.

McBrayer är precis lika godtrogen som sin gamle rollfigur Kenneth och ­inte alls lika stursk som Skarsgård inför att åka med fartyget bort från ­civilisationen.

Det är synd att inte fler minuter av ”Jack & Alex save the arctic” ­ägnas åt det faktiska problemet som de är där för att sätta fokus på. När de nu ändå har gjort resan dit.

Med McBrayer och Skarsgård finns experter som hade kunnat ­berätta om allvaret som världen står inför. Men det är inte det som man är ute efter här. I stället tas ­minuterna upp av en sketch som verkar som ihopkastad i helikoptern på resan dit. Det är upp till tittaren själv att ­pussla ihop klippbilderna och sedan skruva ihop skräck­scenariot i huvudet.

Var det ens värt att addera ytterligare koldioxid till bördan för att åka dit med ett filmteam kan man ­fråga sig efter att ha sett avsnitten?

Det kan verka som en retorisk fråga men ja - kanske var det ändå det. Eftersom allt ju går åt helvete om vi inte gör något kan man lika gärna försöka med var­enda sak som skulle kunna stoppa upp katastrofen.

Kanske kan också ett måttligt ­ambitiöst humormanus göra så att åtminstone några får panik av ­tanken på världen som en levande apokalypsfilm.

Under nästa vecka kommer SVT, varje dag klockan 18, att visa dokumentären ”Glaciärerna smälter” med anledning av FN:s klimatkonferens som inleds i Paris på måndagen. Under nästa år hoppas jag att tablån fylls av tv som närmar sig klimatkatastrofen på olika sätt.

För vad är det för poäng med att på bästa sändningstid sända program som lär ut hur man gör burpees för att trimma kroppen när allt ändå går käpprätt åt skogen? Om SVT ­absolut måste göra realityshower så skicka ett gäng klimatförnekare till framtidens miljöhelvete och låt dem gråta framför kamerorna.

Låna ut Janne Josefsson för att läxa upp dem som helt tänker överlåta på andra att rädda planeten.

Så vidare festligt blir det givetvis inte - men det blir å andra sidan inget den dagen som miljökatastrofen slår ner på allvar. Vem är så dum att den tror att den kommer undan då?

Kristin korar

Veckans 3 tv-­seriefavoriter:

River (Netflix). Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i denna brittiska kriminal­serie med manus av Abi Morgan (The Hour, Suffragette, Shame). Stellan både umgås med döda och löser brott. Fascinerande.

This is England ’90 (C More). Den avslutande delen i Shane Meadows följetong har premiär på tisdag men första avsnittet finns nu att se på svenska C Mores Youtube-konto. För alla som älskar den oglammiga sidan av England.

Versailles (C More). Den är inget för pryda­ eller lätt uttråkade – men det franska kostymdramat om Ludvig XIV är ändå ­lite kittlande. Inte minst med tanke på hur mycket av budgeten som måste öronmärkts till perukerna. Så mycket bra hår!

lundell LISTAR

Jack McBrayer, känd från ”30 Rock”, och Alexander Skarsgård har gett sig ut på Norra ishavet i skojdokumentären ”Jack & Alex save the arctic”.

1 Artisthjälte.

”Känslan av maktlöshet kommer från faktumet att sju miljarder av oss har accepterat att världens tillgångar är begränsade utan att erkänna att vi har ett ekonomiskt system som bygger på obegränsad tillväxt”. Radiohead-sångaren Thom Yorke, vars band satsat på koldioxidneutrala turnéer, uttalar sig i franska Télérama. Nästa helg uppträder han, tillsammans med bland annat Patti Smith, på en konsert i Paris med anledning av FN:s klimatmöte.

2 Köttprotest.

Undrar vad som skulle hända om SVT bytte ut - låt säga Melodifestivalens andra chansen mot miljödokumentären ”Cowspiracy”. Många köttätare skulle nog garanterat sätta sin mathållning i halsen. Dokumentären, som finns att se på Netflix och visar hur kött- och mejeriindustrin tar livet av vår miljö, fick tidigare i höst sångerskan Molly Sandén att ändra livsstil. I veckan skakade ”Cowspiracy” om TV4-­programledaren Jessica Almenäs som på sin Instagram ­kräver att hennes följare ser den.

3 Vegoparty.

Nästa helg hålls den helvegetariska mässan Vego­vision i Göteborg. Ett perfekt tillfälle att få grön ­inspiration till julbordet. För traditioner är ju till för att ­uppdateras - något som barnen i årets julkalender antagligen kan skriva under på. På Yaki-Da hålls på kvällen mässans officiella efterfest där Love Antell och Swedish ­Tiger Sound uppträder. Det sistnämnda är pseudonymen som Teddybears Sthlm-sångaren och veganen Patrik Arve använder sig av för sin solodebut.