Annie Lööfs ilska efter Josefin Nilsson-dokumentären: ”Förbannad”

Publicerad 2019-04-02

Centerledaren Annie Lööf är skakad efter dokumentären om Josefin Nilsson.

Hon rasar också efter att personer vittnat om tystnadskultur och trakasserier som ska ha förekommit på den statliga institutionen Dramaten.

– Jag förstår inte hur en sådan arbetsgivare tänker, säger hon i P4 Extra.

Förra fredagen hade dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” premiär på SVT Play. 

Efter en vecka hade 900 000 personer sett den och genomslaget var enormt. Många var skakade av de uppgifter som kom fram. Expojkvännen som dömdes för att ha misshandlat Josefin Nilsson är verksam på Dramaten och teatern fattade beslutet att ställa in föreställningar. 

Dramatens vd Eirik Stubø har sagt till Dagens Nyheter att mannen i nuläget inte kommer att få några fler roller.

Statsminister Stefan Löven uttalade sig i veckan om dokumentären.

– Det är så obegripligt att en människa kan bli utsatt för en sådan grymhet och sådant våld, sa han i Expressen.

När Centerpartiets Annie Lööf gästade programledaren Titti Schultz i tisdagens P4 Extra var hon stenhård när hon fick frågan om den tystnadskultur och de trakasserier som ska ha förekommit på den statliga institutionen Dramaten.

– Det är djupt allvarligt skulle jag vilja säga. Det är ett arbetsgivaransvar och ett ledarskapsansvar. När jag hörde om en skådespelare som sa att hon behövde eskort till och från scenen, det är helt oacceptabelt och jag förstår inte hur en sådan arbetsgivare tänker och hur man månar om arbetsmiljön och tryggheten för sina anställda, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Man ska ju känna sig trygg på sin arbetsplats, man ska inte utsättas för sexuella trakasserier och där har en chef det yttersta ansvaret.

Annie Lööf har själv sett dokumentären och den har inte lämnat henne oberörd.

– Jag såg dokumentären om Josefin Nilsson häromveckan, då skär det ju i hjärtat och man blir oerhört ledsen, men också förbannad när man ser det.

Titti Schultz påtalar att ledningen ändå har ett ansvar och att de trots allt får bidrag från staten. Annie Lööf får därefter frågan om inte regeringen eller riksdagen därför borde kunna sätta hårdare press.

– Absolut, i spåret av Metoo förra hösten kallade regeringen till sig de olika institutionerna för att diskutera de här frågorna, vad som förväntas av arbetsmiljön och hur man är som arbetsgivare och chef. Just för att kunna få statliga medel. Här har regering och riksdag ett särskilt ansvar, men man kan inte heller frånta det yttersta chefskapet – på till exempel Dramaten – det ansvaret. Det är självklart att oavsett arbetsplats så ska man leva upp till de lagar som finns och det sunda förnuftet.