Mello-artisten om rollen i Netflix-serien: ”Roligaste jag gjort”

Felix Sandman och Hanna Ardéhn i ”Störst av allt”

avJens Peterson

Foto: Nikola Predovic / Netflix
Felix Sandman och Hanna Ardéhn i ”Störst av allt”

Felix Sandman slog igenom som sångare. Deltog i Melodifestivalen.

Nu har han en av huvudrollerna i ”Störst av allt”. Den svenska serien fick världspremiär på Berlins filmfestival. Nu visas den på Netflix.

– Hela grejen är det roligaste jag någonsin gjort, säger Felix Sandman.

Hanna Ardéhn har huvudrollen som Maja och Felix Sandman spelar hennes pojkvän Sebastian, son till en av Sveriges rikaste män. De går sista året på gymnasiet i Djursholm. ”Störst av allt” bygger på Malin Persson Giolitos roman, ”Quicksand” på engelska.

En thriller om en skolskjutning och rättegången efteråt.

– Boken är så bra för Malin sätter fingret på hur folk tänker om andra, säger Hanna Ardéhn. Det är härligt ärligt.

Är det en speciell miljö bland rika familjer i Djursholm?

–Jag gick i Täby så det är inte jättelångt ifrån, säger Hanna Ardéhn, 23. Men jag gick inte på fester som Maja utan var mer hänga hemma-typen. Men jag känner igen ungdomars strävan att vilja vara någon, att försöka passa in.

Visas över hela världen

Serien, som är på sex avsnitt, visas på Netflix över hela världen. Först kom två avsnitt på stora duken på en A-festival.

– Det är otroligt att vara här i Berlin, säger Felix Sandman, 20. Inte nog med att den visas i 190 länder. Vi slår på stort direkt.

David Dencik spelar Majas advokat, och bland de vuxna finns skådespelare som Helena af Sandeberg, Reuben Sallmander och Shanti Roney.

– Det var häftigt, säger Felix Sandman. Jag insåg när jag träffade alla stora ansikten att jag inte kan namnet på en del svenska skådespelare men känner igen deras ansikten.

En som är Skärgårdsdoktorn?

– Exakt. Min mamma älskar honom. Som rookie är dte väldigt kul att få lära sig och se hur dom gör.

Var barnskådespelare

Felix Sandman var barnskådespelare innan han blev popstjärna i FO&O.

– Jag har inte skådespelat sedan jag var 14 år. Som barn gjorde jag teater och små tv-program, När jag spelade på Dramaten 2009 och körde ”Muntra frurna i Windsor” hade jag barnhuvudrollen i ett år, säger Felix Sandman. De blev som en familj, med legenden Börje Ahlstedt och de andra, och där kände jag att det kan jag hålla på med.

Det var kontakter från den tiden som gav rollen nu.

– Som barn blev jag castad av Maggie Widstrand. Min mamma har fortfarande kontakt med henne, och Maggie skrev till mamma och frågade om jag fortfarande ville skådespela. ”Jag har en Netlfix-grej”. Mamma trodde inte att jag inte hade tid utan fullt upp med musiken. Det är tack vare Maggie jag är här. Hon hade en vision av mig som Sebastian.

Foto: Jens Peterson
Felix Sandman och Hanna Ardéhn i Berlin.

Spelar en otrevlig typ

Hanna Ardéhn har mer erfarenhet av tv, efter serier som ”30 grader i februari” och ”Dubbelliv”.

– Det här känns helt annorlunda. Allt omkring ”Störst av allt” är så mycket större, säger hon. Det är som att vara nykomling.

Sebastian är ingen trevlig typ. Hur var han att spela?

– Otroligt kul, men väldigt svårt. Det är första stora rollen jag gör och han är väldigt komplex, säger Felix Sandman. Musiken har varit mitt fokus, men jag har drömt om att filma.

Och nu känns det roligare än musiken?

– Jaa... just nu. Det är så nytt. Att få lära känna Hanna och hela crewet. Jag älskar att skaffa second families överallt.

Foto: Carolina Byrmo
Felix Sandman i Melodifestivalen.
ARTIKELN HANDLAR OM