Åklagaren överklagar inte friande domen mot Martin Timell

Publicerad 2018-06-26

Kammaråklagare Anna Bengtsson överklagar inte den friande domen mot Martin Timell.

Det meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Jag har utifrån analys av tingsrättens dom och vad som framkommit under huvudförhandlingen beslutat mig för att det inte finns skäl att överklaga domen, säger Anna Bengtsson.

Den 8 juni friade en enig tingsrätt Martin Timell, 60, från anklagelserna om våldtäkt. Efter beskedet meddelade åklagaren i målet, Anna Bengtsson, att hon ville analysera domslutet innan hon tog ställning till till ett eventuellt överklagande.

Nu har hon bestämt sig för att inte bestrida domen.

– Jag har utifrån analys av tingsrättens dom och vad som framkommit under huvudförhandlingen beslutat mig för att det inte finns skäl att överklaga domen, säger hon i en kommentar.

Kvinnan kan få stå för rättegångskostnaderna

Sedan tidigare är det känt att advokaten Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan som anmälde Timell, överklagat domen.

Martin Timells advokat, Hanna Lindblom, har sagt till Aftonbladet att hon är förvånad över att målsägarbiträdet inte presenterat någon ny bevisning till hovrätten.

– Målsägarbiträdet har i princip kopierat åklagarens ursprungliga stämningsansökan. Jag hade haft en större förståelse om man presenterat något nytt vittne, eller någon ny bild. Nu har ju hovrätten att pröva exakt samma bevisning som tingsrätten. 

Åklagarens beslut innebär att kvinnan själv kan bli tvingad att stå för kostnaderna vid en eventuell ny rättegång. Det uppger den tidigare överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem för Aftonbladet.

Domaren: ”Särskilda svårigheter”

Händelsen som Martin Timell stod åtalad för misstänktes ha ägt rum i samband med en ”Äntligen hemma”-fest på hans lantställe Stockholms skärgård.

Enligt åtalet skulle tv-profilen ha förgripit sig på en kvinna i en badtunna. Åklagaren förlitade sig helt på vittnesuppgifter, eftersom det saknades teknisk bevisning.

Attunda tingsrätt slog fast att det inte var tillräckligt för en fällande dom.

– I målet finns särskilda svårigheter. En sådan är att gärningen ska ha inträffat drygt nio år innan den efter polisanmälan började utredas. Risken för felaktiga minnesbilder har därför fått beaktas särskilt och varje uppgift analyseras noga. Slutsatsen blev att åtalet inte var styrkt, sa chefsrådmannen Klas Reinholdsson vid en pressträff. 

Aftonbladet har i flera veckor sökt Elisabeth Massi Fritz. Hon har dock avböjt att kommentera ärendet.