"Verksamheterna blöder" i Kultursverige

Björn Berglund/TT

Sally Henriksson/TT

Publicerad 2020-03-15

Även en del mindre evenemang ställs in till följd av coronapandemin och i branschen finns en oro för förlorade intäkter. Arkivbild.

Kultur- och nöjesbranschen drabbas inte bara av att större sammankomster tvingas ställas in på grund av coronaviruset. Även mindre evenemang påverkas.

Hur hårt den pågående pandemin kommer att drabba kulturbranschen är det för tidigt att sia om, men oron bland kulturarbetare är stor. Många kulturarbetare riskerar att förlora inkomster när evenemang ställs in och bokningar uteblir, eller när publiken väljer att stanna hemma av rädsla för att bli smittade.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst har ett hundratal verksamheter inom bland annat teater, dans, orkester och opera som medlemmar och vd:n Mikael Brännvall menar att det är svårt att i nuläget ge en generell bild av hur de påverkas.

– Vissa har valt att ställa in även mindre föreställningar, andra kör på. Men verksamheterna blöder intäktsmässigt just nu, säger Mikael Brännvall.

Nationalscenerna Kungliga Operan och Kungliga Dramaten ställde i helgen in all publik verksamhet. Kungliga Operans stopp kommer att vara till den 28 mars som läget är nu. Och runtom i landet har olika verksamheter fattat olika beslut vad gäller evenemang med färre än 500 besökare.

Privata utsatta

Många verksamheter kommer snart att stå inför stora ekonomiska problem, tror Mikael Brännvall. Han anser att det är nödvändigt med någon form av riktat stöd för att så många verksamheter som möjligt ska överleva. Särskilt utsatta är bland annat privata teatrar som ofta måste ta relativt stora ekonomiska risker för att kunna sätta upp en föreställning.

– Den här typen av projekt tar nästan alla stora kostnader fram till premiären, sedan ingår det i kalkylen att det ska komma biljettintäkter. Verksamheter i en del andra branscher kanske kan justera produktionen efter läget men för våra medlemmar är det svårt eftersom det många gånger är månaders arbete bakom varje uppsättning, säger Brännvall.

Amerikaner flög hem

Musik- och underhållningsbranschen har inte bara publikrestriktionerna att förhålla sig till. Även begränsningarna av flygtrafiken slår mot arrangörer, små som stora.

– Det stänger ner framför allt internationella grejer rätt effektivt. Vi hade amerikanska artister som åkte hem när USA införde förbud, säger Joppe Pihlgren, som är verksamhetsledare vid branschorganisationen Svensk Live.

Även om det fortfarande pågår småspelningar här och där påverkas biljettförsäljningen av oron för smitta, enligt Pihlgren. Även han efterlyser offentligt stöd.

– I Tyskland har man i dag släppt ett program för att stötta kreativa näringar och livemusik. Det gjorde man i Danmark också för en vecka sedan, och jag har i helgen haft ganska mycket kontakt med kulturdepartementet om hur vi ska komma igenom det här, säger han.

Få bokningar

Även författarna känner av pandemins framfart. Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll säger att deras medlemmar redan drabbats av avbokningar men också att det är färre bokningar framåt.

– Det är väldigt få bokningar nu och våra yrkesgrupper är beroende av framträdanden. Man tjänar ofta mer på det än på försäljning av böcker.

Om pandemin håller i sig långvarigt blir det ett hårt slag för många författare, tror Grethe Rottböll.

– Många lever på gränsen redan idag. Och det finns heller inga bra stödsystem för författare och andra kulturutövare så om de blir sjuka är det hårt.