Så sörjer världen Michael Nyqvist

avLinn Elmervik

Michael Nyqvists död slog ner som en bomb i Sverige.

Nu sörjs han av en hel värld.

Internationella jättar som Variety, The Hollywood Reporter och The Gazette rapporterar alla om den folkkäre skådespelarens död.

1 av 6

Hans roll som Mikael Blomqvist i ”Millenium”-triologin blev en språngbräda in i Hollywood. 2012 spelade Michael Nyqvist mot Tom Cruise i storfilmen ”Mission Impossible: Ghost Protocol”, 2014 mot Keanu Reeves i ”John Wick” och 2015 mot Emma Watson i ”Colonia”.

Nu uppmärksammar bland annat amerikanska, norska och spanska nyhetsmedier den svenske skådespelarens död.

”Trots att han var mest känd för sin roll i den svenska upplagan av ”The girl with the dragon tatoo”, slog han sig också fram inom amerikansk film”, skriver Variety.

Uppmärksammas i USA

”Efter att mest ha spelat på svenska teatrar och i filmproduktioner som polisen Banck i den första serie av ”Beck”-filmerna som gjorde 1997, fick Nyqvists karriär ett genombrott med det svenska dramat ”Tillsammans” regisserat av Lukas Moodysson 2000”, skriver The Hollywood Reporter.

Även den spanska tidningen El Pais rapporterar om Nyqvists bortgång.

Den tysk-brittiska skådespelaren Dominic Monaghan, som spelade mot Michael Nyqvist i ”100 Code”, uttrycker sin sorg på Twitter.

”Fortsätt drömma”

”Han var en fin man med ett smittande skratt, en fantastisk pappa och duktig skådespelare. Jag önskar dig lycka till på din resa, skriver han och fortsätter på svenska:

”Fortsätt le. Fortsätt drömma. Vila nu”.

Den skotske skådespelaren Gerard Butler spelar mot Michael Nyqvist i den kommande filmen ”Hunter Killer”. Han uppmärksammar dödsfallet med ett klipp på Twitter.

– Jag vill precis veta att han dog i dag och det känns viktigt att skicka mina kondoleanser, för av alla jag har jobbat med är han en av favoriterna, om inte favoriten, i den mening att han hade en otrolig talang, en lekfullhet, men mer än någonting annat en mänsklighet, säger han.

Michael Nyqvist blev 56 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM