”Gör fördjupningar på ett sätt som är unikt”

Därför specialsatsar Nya Plus på nöje

Publicerad 2019-05-07

Ett ögonblick...
...Joni Nykänen, nöjesredaktör på Aftonbladet Plus

Joni Nykänen, innehållsredaktör för nöje på Aftonbladet Plus

Varför skriver vi så mycket om nöje i AB?

– Sedan urminnes tider har den som läser Aftonbladet haft bra koll på vad som händer inom populärkulturen och inom nöjesvärlden. Och det är en fin gammal tradition som vi kommer att fortsätta med – och utveckla ännu mer. Inom Aftonbladet Plus fördjupar vi detta på ett sätt som jag skulle vilja säga är unikt inom svensk press. Branscherna relaterade till ämnesområdet omsätter också miljarder och nöje kan påverka alltifrån vad folk har på sig till vad de röstar på i demokratiska val.

Vi skriver om allt från krossade husdrömmar till krossade hjärtan? Var går egentligen gränsen för vad som är "nöje"?

– Bra fråga med tanke på att den gränsen har vidgats rätt mycket under de senaste åren genom influencers och sociala medier. Det ska finnas en koppling till kända personer och till de stora nöjesbranscherna. Jag skulle inte bli förvånad om gränsdragningen kommer att ritas om flera gånger om under de kommande åren.

Vi kommer att skriva mycket om sommarens festivaler - hur mycket påverkar våra artiklar vilka festivaler folk reser till, tror du?
– Givetvis kommer vi att skriva om festivalerna. Våra musikskribenter är bland de främsta i landet och vad de tycker och tänker om aktuell musik är i allra högsta grad relevant. Givetvis guidar de våra läsare lika mycket som de guidar mig i min musikkonsumtion.

Vilken är din egen favoritfestival?

– Jag kan inte välja ut någon på det sättet. Alla festivaler är olika, men under storhetstiden kände man ju extra starkt för Peace & Love i Borlänge.

Vilket är ditt bästa festivalminne?

– Kirunafestivalen 2009 hade en riktigt härlig känsla, eftersom det är en så unik plats. Turbonegro och Thåström i centrum med Kebnekaise i bakgrunden var grym upplevelse. Många mindre festivaler kan ha ett bultande hjärta. Är man där med folk man tycker om så kan det bli hur stort som hest.

En del kändisar, som Owe Thörnqvist och Lill Lindfors har levt otroligt många år i rampljuset. Vad är det som gör att vissa är eviga och andra bara dansar en sommar?

– De som etablerade sig tidigt i den svenska populärkulturen har haft en chans att bygga upp en beundrarskara under de tidiga åren i tv. Där har nog tv och folkparkerna bidragit mycket. Men möjligheterna att stanna kvar finns fortfarande, det ser vi med en rad artister. Många kanske är en del av en trend och inte har så mycket mer att ge. En viss artist kan kanske inte lyckas göra en övergång från en åldersgrupp till en annan. Precis som skådespelare kanske inte kan gå över till andra typer av roller. Artister som inte upplever att det finns plats för dem längre kanske slutar. Karriärer kan ta slut på ett abrupt sätt.

Har du några egna favoritartister - eller får man kanske inte ha det som nöjesredaktör på Aftonbladet?
– Svårt att säga en eller ens tre utan att det blir missvisande men de som jag ständigt återkommer till är gamla favoritartister som jag följer för varje släpp och där jag inte missar ett album. Jag är mer av en utforskare nu för tiden. Försöker hitta nya och udda saker som kan överraska mig. Det pågår en ständig skattjakt i min spelare.

Du har många utmärkta kollegor på Nöjet, blir det ofta dålig stämning när ni tycker olika?
– Den dåliga stämningen är helt frånvarande. Alla tycker och tänker sitt. Sedan tror jag att man läser varandra med stor behållning.

Blir inte folk vansinniga om vi ger deras idoler ett +?
– Jag misstänker att recensenternas mejlkorgar blivit rätt så välfyllda en och annan gång.

Det finns så många olika artister, skådisar, filmer och gud vet vad... hur håller du koll på allt?
– Jag lägger en stor del av min fritid på att konsumera nöje. Jag tågpendlar från Västerås och använder den tiden till konsumera ännu mer nöje än vad jag gör på jobbet. Det är en del av livet . Jag lyssnar gärna på en podcast när jag är ute på promenad och försöker se så mycket film och tv-serier som jag hinner med. Men det är svår utmaning eftersom jag har så små barn. Men har man små barn får man också en bättre koll på barnkulturen.

Vilka artiklar är populärast, recensioner, krönikor, bakgrunder, skvaller...?

– Svårt att toppa en stor skandal som har ett allmänintresse. Men allt är faktiskt väldigt populärt. Inte minst skvaller även om många inte vill erkänna det.

Vilket är det häftigaste reportage du gjort?
– Jag har gjort en hel del roligt. Men senast åkte jag tåg i 17 timmar för att hitta en ”Game of Thrones”-tron i vildmarken utanför Björkliden. 4-5 timmar på fjället och sen tåget tillbaka till jobbet för att skriva ut artikeln. Tur att det var en dag när tåget gick. Annars hade det kunnat bli kall natt i Björkliden, något hotell hade jag inte bokat...

Till sist, vad har du i lurarna just nu?
– Vi har ett högläsningsprojekt hemma med barnen där vi läser Tolkiens trilogi om härskarringen. Så jag lyssnar på en Tolkienpodd för att skaffa mig extramaterial så att jag ska kunna briljera för mina barn med mina Tolkienkunskaper.


ETT URVAL AV NÖJESARTIKLAR I NYA AFTONBLADET PLUS

Följ ämnen i artikeln