Kritiken mot SR:s medarbetare: ”Pinsamt låg nivå”

Ber om ursäkt: ”Olämpligt”

Uppdaterad 2020-03-03 | Publicerad 2019-12-29

P4:s Ola Gäverth använde ordet ”swishhora” för att beskriva journalister som finansierar sitt jobb via appen.

Nu slår journalisten Jojje Olsson tillbaka.

”Jag tycker det är löjligt och sorgligt” skriver han i ett sms till Nöjesbladet.

Tidigare i veckan diskuterades nyord i P4 Stockholm. Ett av orden som kom upp var swishjournalist. Joakim Lamotte är ett exempel på en person som arbetar på det sättet då han tar betalt via Swish för sitt arbete.

”Oftast åsiktsmaskiner”

En av dem som deltog i samtalet var Ola Gäverth och han ville inte kalla de som arbetar på det sättet för journalister – utan valde ett annat mer värdeladdat ord.

– Swishjournalist är någon som säger sig vara journalist som då inte tillhör något mediehus men som tar in pengar via Swish. Man tigger pengar helt enkelt för att få fortsätta att verka. Jag kallar dem ”swishhora”. Det här är oftast åsiktsmaskiner som jag inte skulle kalla journalister, utan debattörer i stället, säger Ola Gäverth i P4 Stockholm.

”Då är man inte journalist”

Efter en låtpaus backar Ola Gäverth en aning i sitt uttalande.

– Jag vill i alla fall kalla de swishdebattör. Jag tycker inte att man är journalist. Många av dem driver en tes och då är man inte en journalist, säger han i programmet.

Kritiken mot Ola Gäverth

Jojje Olsson är sedan 2016 bosatt i Taiwan efter att från 2007 varit bosatt i Peking i Kina. Han arbetar med att bevaka frågor som rör Kina och även han finansierar en del av sitt arbete via Swish och Patreon.

Han har tidigare debatterat finansieringsmodellen. Nu riktar han skarp kritik mot Ola Gäverths uttalande i P4 Stockholm.

”Jag tycker det är löjligt och sorgligt att journalister som Ola Gäverth sitter i radio och förminskar mig och andra kollegor som får stöd av entusiastiska läsare för att rapportera om ämnen som ofta hamnar i medieskugga, i mitt fall Kina” skriver han i ett sms till Nöjesbladet.

”Svepande attacker mot kollegor”

Han menar även att Gäverth borde kritisera innehållet i stället för hur finansieringen går till.

”Själv skulle jag aldrig få för mig att kalla en journalistkollega för ’hora’ och vill inte heller nu sänka mig till Gäverths pinsamt låga nivå. Det vore mer trovärdigt och framför allt respektfullt om han kritiserade innehållet i den journalistik han inte tycker om, istället för svepande attacker mot kollegor som försöker hitta andra finansieringsformer än via skattsedeln” skriver han i sms:et.

Ber om ursäkt

Efter att flera lyssnare varit kritiska till uttalandet i programmet har P4 Stockholm backat och bett om ursäkt i ett Facebookinlägg.

”Jag håller med om att det var ett olämpligt uttryck och det är inget som redaktionen står bakom. Jag har pratat med programledarna som delar den uppfattningen. Vi ber om ursäkt, det är inte ett uttryck som vi ska använda. Vänliga hälsningar, Maud Johansson, programutvecklingschef, P4 Stockholm”.

”Ett olämpligt uttryck”

En användare ifrågasätter kanalens värdegrund.

”Ordvalet är inte representativt för vår värdegrund. Vi är överens om att det är ett olämpligt uttryck, som vi inte bör använda och det kommer inte att användas igen” svarar kanalen på kommentaren.

P4 Stockholm kommer att diskutera kritiken under måndagssändningen.

Följ ämnen i artikeln