På spåret

Debutanterna framstår plötsligt som gruppfavoriter

avJan-Olov Andersson

1 av 2 | Foto: SVT
Gunnar Wettergren och Parisa Amiri.

Dubbla ”På spåret”-vinnarna Elisabeth Höglund och Jesper Rönndahl var storfavoriter i tävlingens tredje grupp.

Får de bara lite bättre ordning på ledtrådarna till resmålen, seglar nu plötsligt i stället debutanterna Parisa Amiri och Gunnar Wettergren upp som tänkbara vinnare.

Under tidigare säsonger har Elisabeth Höglund och Jesper Rönndahl imponerat stort. Men förra fredagens comebackvinst mot Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson, kända som lag ”Arne Anka”, berodde mest på att de var mindre dåliga än sina motståndare.

Nu framstår nästan debutanterna Parisa Amiri och Gunnar Wettergren som favoriter i nästa veckas gruppfinal. Födda 1990 och 1953 täcker de in många år. Det känns som att hon har totalkoll på modern populärkultur. Och han, som historiker, kunde i debutmatchen med självklarhet sådant som vem som var Sveriges första kvinnliga statsråd.

En återkommande kritik mot årets säsong från tittarna/läsarna har varit att både ledtrådarna och delfrågorna har blivit svårare.

Håller med, till stor del. Ledtrådarna på första resmålet Stockholm var verkligen rätt konstiga. Båda lagen var också dåliga på både den resan och den andra, till grekiska ön Korfu, men tog 8 respektive 6 poäng på tredje resmålet Islamabad. Parisa Amiri tog skickligt åttapoängaren för att hon följer tv-serien ”Homeland”.

Delfrågorna var båda lagen bra på. Eller så var det lättare frågor den här gången.

Riktigt spännande blev det aldrig, även om ”Arne Anka” hyfsade till nederlagssiffrorna mot slutet.

Duon är utslagen. Man kommer att sakna ”Ankans” härligt galna utstrålning och inte minst frisyr, som är som lagets tredje person.


Så bra var lagen:

Parisa Amiri/Gunnar Wettergren. Hon är journalist med inriktning på populärkultur och har varit programledare i radio och tv, bland annat SVT:s kulturmagasin ”Kobra”. Han är historiker och författare, fristående kolumnist på Expressens ledarsida och har jobbat på Riksrevisionsverket, Finansdepartementet och Svenska Kommunförbundet. Paret vann på 33 poäng.

Marianne Ahrne/Anders ”Ankan” Johansson. Hon är filmregissör och författare. Har varit filmkonsulent på Svenska Filminstitutet. Han är musiker, komiker och programledare och ena halvan av humorduon Anders och Måns. De gjorde julkalendern ”Skägget i brevlådan” för elva år sedan. Förlorade på 31 poäng.
Så bra var musiken:

Lena Willemark. En centralgestalt inom den svenska folkmusiken, som också tämligen obehindrat rör sig mellan olika musikgenrer. Som skräddarsydd för ”På spåret”, nästan. Hon blåste lite liv mer liv i Veronica Maggios annars nästan stillastående ”Låtsas som det regnar”. Och gjorde, framför allt, en modigt egensinnig version av Led Zeppelin-klassikern ”Kashmir”.
Märklig replik: Det kommer bli ni till slut i den där lägenheten i Vasastan. Kristian Luuk när Parisa Amiri säger att hon känner sig bekväm i förstaklasskupén.
Slutledningsförmåga: Marianne Ahrne kom fram till att korsningen av en zebrahingst och ett åsnesto måste heta… zebra. Det blir ju zebra fast med fel betoning, rättade ”Ankan” och chansade i stället vilt på det engelska ordet för åsna fast med ett z i början – och zonkey visade sig vara rätt.
Det är sådana ögonblick som gör att man alltid vill att ”Ankan” ska vara med i ”På spåret”…

ARTIKELN HANDLAR OM