”Allt för Sverige”-deltagarnas hyllning – till svenska skolan

avMathilde Albinsson

I söndagens ”Allt för Sverige” ska deltagarna sätta sig i skolbänken.

Amerikanerna besöker en svensk gymnasieskola – och slås av häpnad.

– Det första jag märkte var att det inte finns några metalldetektorer, vakter eller hotande atmosfär, säger David Neslund i programmet.

”Allt för Sverige”-deltagarna har hittills bara suttit i programledaren Anders Lundins klassrum, där de fått lära sig allt om jantelagen.

Men i söndagens program är det dags att besöka en riktig skola. När amerikanerna tågar in i en svensk gymnasieklass i Skövde blir de rejält chockade.

– Svenska tonåringar i ett ord: Uppförande. De är artiga, de säger ”hej”, de är inte oförskämda. Den generella synpunkten på amerikanska tonåringar är att de rent allmänt är mer respektlösa, säger David Neslund, 42.

De får slå sig ner i en undervisningssal tillsammans med eleverna. Tillsammans studerar de den svenska lagen i små diskussionsgrupper. Amerikanerna kan inte nog hylla den svenska skolan, utifrån upplevelsen i Skövde.

Hyllar skolmaten

– Jag tycker det svenska skolsystemet är överlägset det amerikanska statliga skolsystemet. Det verkar vara mer fokus på det praktiska arbetet i jämförelse med USA, där det mer handlar om att lära sig utan så mycket tillämpning, säger Louis Larson, 52.

Efter lektion är det dags för lunch. Enligt eleverna är maten ”sådär”, men väl i matsalen tappar ”Allt för Sverige”-deltagarna hakan – igen. De häpnas över att man får äta så mycket man vill – och att den dessutom är gratis. Hemma i USA är det inte ovanligt att skollunchen, som eleverna själva får bekosta, består av en pizzabit, en majskolv och ett glas mjölk.

– Du skojar? Hur kan ni inte vara överviktiga?, utbrister Kyle Johnson, 29, när han får höra talas om gratisbuffén.

– Maten är inte gratis i USA. Det har faktiskt varit mycket problem i statliga skolor där elever går hungriga för att de inte har råd att betala för maten, så Sverige är på rätt väg, säger Domonique Jackson-Russel, 34.

1 av 3 | Foto: SVT
”Allt för Sverige”-deltagarna går i svensk skola.

Respektfulla elever

Väl i matsalen fyller amerikanerna sina tallrikar energiskt.

– Det fanns couscous! Vem har couscous i skolan?, utbrister David Neslund glatt.

– Att gå i den svenska skolan var utan tvekan det bästa med resan hittills. Som lärare var det kul att se några av likheterna och skillnaderna. Det verkade som att eleverna var väldigt respektfulla och att man värdesatte gott uppförande, summerar Kyle Johnson.

”Allt för Sverige” sänds söndagar klockan 20.00 på SVT 1.

De har vunnit "Allt för Sverige" 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM