Så var Oscarsgalan 2015

Publicerad 2015-02-23

En av de mest politiska galorna någonsin

Feminism, medborgarrättsrörelsen och självmord.

Oscarsgalans 87:e upplaga var den kanske mest politiska hittills.

– Det är dags för jämlika löner en gång för alla, sa Patricia Arquette i sitt tacktal.

Patricia Arquette

Skådespelerskan inledde sitt tal med att tacka familjen och alla som jobbat med filmen ”Boyhood”, för vilken hon fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Sedan valde Patricia Arquette att använda tiden till att prata om jämlika löner för män och kvinnor i filmvärlden. Det fick bland annat Meryl Streep och Jennifer Lopez att reagera med högljudda hurrarop.

– Till varje kvinna som har fött barn. Till varje skattebetalare och medborgare, vi har kämpat för alla andras lika rättigheter. Det är dags att vi inför jämlika löner en gång för alla, för alla kvinnor i USA, sa Arquette i sitt tal.

En av anledningarna till att Arquette tog upp frågan var avslöjandet i slutet av förra året att Jennifer Lawrence inte fick samma del av intäkterna från filmen ”American hustler” som sina manliga kollegor.

Nämnde mexikaner

En annan politisk kommentar kom från Alejandro Gonzalez Innaritu, den mexikanske regissören som kunde se sin film ”Birdman” kamma hem fyra statyetter.

– Nästa år kanske regeringen kommer att införa nya invandringsregler. Två mexikaner i rad, det ser väl rätt misstänkt ut, gissar jag, sa han i sitt tacktal och syftade skämtsamt på att landsmannen Alfonso Cuaron vunnit en Oscar för ”Gravity" året innan.

I tårar för ”Selma”

Flest tårar kammade dock John Legend och Common hem, då de framförde ”Glory” som belönades med en statyett för bästa originallåt. Låten från filmen ”Selma”, framkallade tårar i publiken, bland annat hos filmens huvudrollsinnehavare David Oyelowo, som spelar Martin Luther King Jr. i berättelsen om medborgarättsrörelsen, en historia som fortfarande ekar i amerikaners medvetande i dag.

– Vi skrev den här låten för en film som handlar om händelser som utspelade sig för 50 år sedan, men kampen för rättvisa är lika viktig just nu, sa John Legend under duons tacktal.

Han fortsatte talet med att nämna de ökande siffrorna av afro-amerikaner som avtjänar långa fängelsestraff.

– Vi lever i det mest fängelsetäta landet i världen. Antalet svarta män som är dömda för brott i dag är fler än de som var förslavade 1850, avslutade han sitt tal.

Talade om självmord

Ännu ett tal som berörde var manusförfattaren Graham Moores. Han tog hem priset för bästa manus efter förlaga för ”The imitation game” och delade med sig av sin livshistoria.

– Jag försökte begå självmord när jag var 16 och nu står jag här. Jag skulle vilja rikta mig till barnet därute som inte tycker sig passa in. Det gör du. Fortsätt vara konstig och annorlunda och när det är din tur och du står på den här scenen, för samma budskap vidare, sa manusförfattaren.

Nöjesbladet - Nyheter om kändisar, musik och film |
Aftonbladet