Tidigare Dramatenchefen: Hade fått sparken i dag

avOlof Svensson

När Ingrid Dahlberg var chef kallades Dramaten ”Skandalernas hus”.

Hade fallet med skådespelaren hänt i dag hade hon gett honom sparken.

– Det hade blivit en helt annan situation, säger hon.

Den tidigare Dramatenchefen Ingrid Dahlberg har sett dokumentären om Josefin Nilsson och är upprörd över innehållet. Hon var chef för Dramaten mellan 1997 och 2002 och fick hantera flera skandaler som drabbade nationalscenen.

Bland annat om en skådespelare som attackerade servitriser på en krog och en annan som körde rattfull och dömdes för misshandel. Intern kritik riktades samtidigt mot henne som chef, något Aftonbladet rapporterade om 1998 under rubriken ”Skandalernas hus: Dramaten”.

– Jag hade personalproblem som jag tog itu med. Det hade att göra med när det förekom alkohol och knark och sådant. Men vad de gjorde utanför teatern var inte mitt ansvar. Men visst pratade vi om det när det stod i tidningarna, när det förekom löpsedlar.

1 av 4 | Foto: ANDREAS LUNDBERG
Josefin Nilsson.

Ingrid Dahlberg säger att situationen med skådespelaren som dömdes för att ha misshandlat Josefin Nilsson hade hanterats annorlunda om det inträffade i dag. Hon pekar bland annat på att det finns en ny straffbestämmelse, kvinnofridskränkning, som gör att det lättare att komma åt upprepad kränkning och misshandel.

– Om det här hade hänt i dag hade det blivit en helt annan situation. På Dramaten, med anställningen och allt.

Hade han fått sparken om det hade hänt idag?

– Ja.

Varför tror du det?

– Jag tror det.

Staffan Valdemar Holm efterträdde Ingrid Dahlberg och var chef på Dramaten 2002–2008. Under hans tid togs det fram en policy mot sexuella trakasserier.

– Vi gjorde klart vad som gällde på teatern. Policyn var sådan att även gästande konstnärer skulle bli fullständigt informerade, säger han.

Aftonbladet har sökt Marie-Louise Ekman, Dramatenchef 2009–2014.