Storbråken bakom Killinggängets succé: ”Skrek på varandra”

Nya SVT-dokumentären ”Berättelsen om Killinggänget”

Uppdaterad 2024-01-04 | Publicerad 2024-01-03

Det har gått 15 år sedan de bröt upp – nu samlas Killinggänget igen.

I SVT:s nya dokumentär om gruppen berättar de om storbråken bakom succén.

– Det var en rätt oskön attityd, säger Johan Rheborg i programmet.

Killinggänget ligger bakom tv-klassiker som ”Nile city”, ”Percy tårar” samt flera krogshowen och kortfilmer.

Nu samlas gänget igen 15 år efter att de jobbade tillsammans.

I dokumentärserien ”Berättelsen om Killinggänget” på SVT berättar de om manusarbetet bakom succén som kantades av storbråk. Till och med sabotage förekom, enligt Henrik Schyffert, 55.

– Jag hade suttit och skrivit hela dagen innan och så kom vi in en morgon och så skulle vi läsa det. Då hade en av oss varit där på natten och medvetet raderat allt och skrivit om det som han ville ha det och slängt det andra så det inte gick att få tillbaka, avslöjar Schyffert i dokumentären.

Killinggänget återförenas i nya SVT-dokumentären.

Inde och Schyffert bråkade ofta

Scener från bröliga möten och arbetsdagar visas upp i dokumentären. Alla i gruppen hade starka viljor och många ville hävda sig.

– Vi slogs om vem som skulle ha mest plats i det där. Högljutt och otrevligt. Det kändes som att ingen ville erkänna att vi har något ihop. Alla var så här ”jag klarar mig minsann lika bra själv”. Så det var en rätt oskön attityd, säger Johan Rheborg, 60.

Jonas Inde, 56, och Schyffert råkade ofta i luven på varandra.

– Jonas och jag bråkade jättejättemycket. Jag backade inte för honom och han backade inte för mig. Visst har vi skrikit på varandra. Oj, oj, oj vad vi har skrikit på varandra, säger Henrik Schyffert.

Grälen i gruppen grundade sig ofta i att de hade olika åsikter om vilken typ av humor de skulle ägna sig åt, smalt och exklusivt eller folkligt och tydligt.

Killinggänget.

Jonas Inde lämnade Killinggänget – chocken

Tjafsen ledde också till avhopp. Gruppen chockades när de läste i kvällspressen att Jonas Inde valde att lämna Killinggänget.

– Vi var kollektivt ledsna över att han faktiskt inte hade talat med oss om detta över huvud taget, utan det var något vi läste om, säger Andres Lokko, 56.

– Jonas Inde sa alltid att vi är inte vänner, vi är kollegor. Han tyckte det var viktigt att dra den distinktionen, säger Martin Luuk, 55.

Inde har avböjt att medverka i dokumentären.

Henrik Schyffert, Johan Rheborg och Robert Gustafsson.

”Ödslade inte energi på att argumentera”

Någon som däremot aldrig bråkade var Robert Gustafsson, 59. I stället höll han en låg profil och vässade sina idéer i tystnad innan han delade med sig av sina guldkorn till resten av gruppen.

– Jag ödslar inte energi på att argumentera förrän jag har ett bra förslag, säger Gustafsson i SVT-programmet.

– Robert bråkade aldrig. Jag tror också att han hade mest talang. Han var så duktig så han tänkte att det spelar ingen roll vad de säger, jag löser det ändå, säger Henrik Schyffert.

Martin Luuk.

Martin Luuk-imitationen: ”Taskigt”

Johan Rheborg berättar att karaktären Ernst i filmen ”Fyra nyanser av brunt” i hemlighet var inspirerad av Martin Luuk.

Men imitationen flög Luuk rakt över huvudet och han berömde Johan Rheborg för hur bra han spelade rollen. När han väl fick veta sanningen kände han sig illa till mods.

– Jag blev ledsen för att det kändes som att de hade en hemlighet för mig och att de gjorde det utan att jag kände till det. Sedan i efterhand tycker jag att det är jättejättefint. Jag tycker att han spelar den underbart, säger Martin Luuk.

– Det var ju lite taskigt på sätt och viss men det fanns ju en sanning i det, säger Tomas Alfredson.

Sorgen: Åsa Twengström dog i tsunamikatastrofen

En av de få utomstående som fick tillträdde till idéarbetet under ”Nile city” var scriptan Åsa Twengström. I dokumentären berättar Killinggänget om sorgen efter att Twengström dog i tsunamikatastrofen i Thailand 2004.

Hon har beskrivits som ett nav i manusarbetet, hon skrev in egna skämt och strukturerade upp idéerna från de andras bråkiga diskussioner.

– Att man aldrig riktigt hann säga hur fantastiskt hon var. Det smärtar, för det förtjänar hon verkligen, säger Johan Rheborg.

– Det är ett sår som vi fortfarande bär på, säger Robert Gustafsson.

Andres Lokko kraschade efter succén.

Andres Lokkos kollaps – sov inte på över ett halvår

Killinggänget slog ner som en humorbomb i Sverige på 90-talet. Men att befinna sig i strålkastarljuset var inte bara glitter och glamour utan också slitigt.

Andres Lokko jobbade samtidigt som journalist och höll till slut på att krascha. Han svimmade, fick panikångestattacker och sov knappt på nätterna under ett halvårs tid.

– De flesta av oss hade liksom inte ens hunnit ta ett djupt andetag på tio år. Det fanns inte en enda paus. De flesta av oss var psykiska eller fysiska vrak, säger Lokko.

Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Robert Gustafsson, Andres Lokko, Martin Luuk och Tomas Alfredson medverkar i serien.

Det första av tre avsnitt av ”Berättelsen om Killinggänget” sänds på onsdag klockan 20.00 på SVT1 och på SVT Play.


Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.