Marianne Rundström säger upp sig: Det enda möjliga

Lämnar programledarrollen – i förtid

Uppdaterad 2017-05-12 | Publicerad 2017-05-11

Marianne Rundström säger upp sig.

Marianne Rundström har valt att säga upp sig från SVT.

Anledningen är att hon känner att där inte längre finns några öppna dörrar för henne.

– Det handlar om att man inte, på företaget, tar tillvara på kunskap och kompetens, säger hon till Nöjesbladet.

Programledaren och SVT-profilen Marianne Rundström, 66, har jobbat på SVT i 21 år. Sedan början av 1996 har tittare kunnat se henne som programledare för ”Gomorron Sverige”. Nu väljer hon däremot att säga upp sig. En nyhet som Expressen var först med att rapportera om.

– Jag måste söka mig mot möjligheter och inte begränsningar. Och då är det här den enda möjliga vägen, säger hon till Nöjesbladet och fortsätter:

– Det handlar om att man inte, på företaget, tar tillvara på kunskap och kompetens. Där finns liksom en regel: Är man 67 ska man ut. Jag är inte där ännu men det finns inga öppna dörrar för mig. Då väljer jag att lätta och köra ett eget race.

”Den äldsta hästen”

På SVT har man bestämt sig för att skrota ”Gomorron Sverige”. I slutet av sommaren lanseras det nya formatet ”Morgonstudion” istället, som enligt Marianne ska rikta sig till en yngre målgrupp.

– Jag tycker att de gör helt rätt som inte har kvar den äldsta hästen där.

Enligt Marianne Rundström ska programledarna bytas ut och de flesta har fått nya uppdrag. Men inte hon.

– Det kan jag förstå eftersom att jag har så kort tid kvar. Sedan har jag aldrig tidigare trott att jag skulle sluta tidigare i mitt yrkesliv eftersom jag drivit precis motsatt tes: Att man ska jobba så mycket som möjligt. Helst mycket längre än till 67. Men då måste det finnas utmanande och roliga uppgifter, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att jag önskar att det funnits en framtid.

Ska satsa på egna företaget

Beslutet om att säga upp sig har vuxit fram under en länge tid, förklarar hon.

Vad ska du jobba med nu?

– Jag har ett eget företag som jag ska fylla med saker och jag har redan massor av roliga grejer på gång så det kommer nog bli kul, säger hon.

Jan Helin, programdirektör på SVT, känner inte till detaljerna bakom Rundströms beslut och vill därför inte kommentera det närmare.

– Marianne har varit en fantastisk programledare som gjort ett fantastiskt arbete för SVT i många år. Jag beklagar att hon lämnar, säger han till Nöjesbladet.

Hur går diskussionen bakom policyn att de som fyllt 67 måste sluta?

– Det finns en kritik mot det som är värd att lyssna på, men SVT har haft den ordningen under lång tid. Den är kritiserad. Jag konstaterar att flera långväga och folkkära programledare fortsätter att synas i SVT även efter 67. Men kritiken är tänkvärd.

Vad är tanken med en yngre målgrupp för morgonprogrammet?

– Det är ett missförstånd. Vi jobbar med att nå en yngre målgrupp för SVT Nyheter, det är en utmaning. Men det gäller inte specifikt morgonstudion. Generellt har vi en hög målgrupp på SVT:s broadcastutbud, men yngre människor tittar allt mindre på broadcast. Utmaningen ska inte ses gällande morgonstudion utan det är en bredare utveckling vi har med utvecklingen av våra onlinetjänster. Det är framför allt online vi måste hitta en yngre målgrupp, säger Jan Helin.

Utvecklingen av morgonstudion är en del av förändringen SVT:s hela nyhetsutbud, menar han.

– Programformatet i sig har ingen tydligt uttalad ambition mot en särskilt yngre målgrupp, säger Jan Helin.

Följ ämnen i artikeln