Rybak om succén: ”Jag var arrogant”

Nio år efter första Eurovision-segern: ”Har blivit mognare”

avTorbjörn Ek

NÖJE

LISSABON. Alexander Rybak siktar på en andra seger i Eurovision song contest.

Men nio år efter succén med ”Fairytale” ångrar han hur han betedde sig då.

– Då var jag lite arrogant och kunde säga ”det var en väldigt bra idé, men tyvärr, den var inte min så…”, säger han.

Ikväll tävlar han mot Benjamin Ingrosso, 20, i Eurovision song contests andra semifinal och Alexander Rybak, 31, har återigen seglat upp till att bli en förhandsfavorit.

Precis som förra gången, 2009, när han vann tävlingen med ”Fairytale”, spelar Alexander Rybak fiol på scenen och spritter runt i en upptempolåt med smittande refräng.

Fick nervöst sammanbrott

Men som person beskriver han sig som helt annorlunda jämfört med den då 22-åriga nykomlingen som efter succé-genombrottet mådde så psykiskt dåligt att han slog sig blodig under ett nervöst sammanbrott.

För Nöjesbladet berättar han att han ångrar sitt beteende.

– Jag har ju blivit några år äldre. För mig betyder det att jag ägnar mer tid åt att lyssna till dem som är runt mig. Jag har ett väldigt bra team, det hade jag även 2009, men då var jag lite arrogant och kunde säga: ”det var en väldigt bra idé, men tyvärr, den var inte min så...” du vet, säger Rybak.

– Nu har jag blivit mognare, mer vuxen. Jag ser att jag har ett team som lyfter min sång och mitt projekt till mycket bättre höjder än det var från starten. Det är så viktigt att inte bara prata, utan också lyssna.

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET

Ställt in intervjuer

Samtidigt finns likheter från Moskva 2009 kvar. Då ställde Alexander Rybak in nästan alla intervjuer på grund av att favorittrycket på honom blev för stort. I Lissabon har han gjort samma sak efter att ha drabbats av en rejäl förkylning.

Men han kompenserade det genom att tillbringa fyra timmar på röda mattan under söndagens invigningsceremoni och ge närmare hundra intervjuer.

– Man skulle önska att man hade ett bättre immunförsvar, jag kastar i mig c-vitaminer. Men du vet, det är vad det är och man kan tycka synd om sig själv om tre fyra veckor, men nu är vi här, säger han.

– Jag hoppas bara att jag inte smittar dig.

Vill inte sjunga efter Benjamin

En seger på lördag skulle göra Alexander Rybak till den andra artisten i Eurovision-historien att ta hem två vinster, efter Johnny Logan.

Tänker du på att vinna?

– Jag tänker på att göra det bästa vi kan för att vinna, självklart, alla artister gör väl det.

Att Sverige givetvis hoppas på en svensk seger gör honom triggad.

– Jag ska göra det svårt för er, säger han.

Samtidigt oroar han sig lite för eventuell startordning i finalen. Mardrömmen vore att framträda direkt efter Benjamin Ingrosso.

– Om jag hade kommit efter honom så hade man sett att han är lite bättre än mig på att dansa, så jag hoppas att jag inte kommer direkt efter honom i finalen, säger Rybak.

Vinnare och förlorare i Eurovision 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM