Han räddar Polarpriset från att bli en snarkfest

Kungen delar ut Polarpriset till Grandmaster Flash.

Hiphopen prisas efter 27 år.

Tur är väl det.

Utan Grandmaster Flash hade Polarprisceremonin varit en snarkfest.

Boel Adlerwill börjar prisceremonin med att berätta varför Stikkan Andersson grundade Polarpriset för 30 år sedan. Han ville skapa världens största musikpris. Det har gått sådär. Inte ens årets pristagaren i den populärkulturella kategorin Grandmaster Flash hade hört talas om priset tidigare.

Polarpriset har även misslyckats med sitt viktigaste syfte. Att gång på gång nämna Anderssons vilja att hylla alla genrer och musikstilar är att skjuta sig själv i foten.

När årets pristagare avslöjades i februari svepte en kollektiv suck av lättnad genom den svenska musikbranschen. I år skulle man inte behöva beskriva Polarpriset som bakåtsträvande. Nu skulle priset för första gången gå till hiphopen och genrens urfader.

Öppnade en ny musikalisk värld

I slutet av 70-talet öppnade Grandmaster Flash upp en ny musikalisk värld genom att scratcha, loopa och använda både skivspelare och mixerbord som instrument. Joseph Saddler, som han egentligen heter, samplade från andra genrer och gjorde hiphopen allsmäktig. Han lade – bokstavligt talat – grunden för framtida rappare.

Men hans kreativitet har nått betydligt längre än så. En dj- och edm-kultur utan Grandmaster Flash är i dag svår att föreställa sig.

När Danny Saucedo, Mapei, Esther Kirabo och Dj Eka Scratch tolkar banbrytande verket ”Adventures of Grandmaster Flash on the wheels of steel” är det ett av de svagare hyllningarna i Polarprisets historia. Eka Scratch är lysande med fingrarna på vinylskivorna men i stunder platsar framträdandet bättre på skolans talangshow.

Undra varför just Saucedo fick frågan

Med tanke på den uppsjö av starka rappare vi har i landet går det också att undra varför just Saucedo fick frågan.

Ändå är det en av ceremonins mer underhållande stunder. I en timme av totalt en och en halv är tristessen påtaglig. Vid flera tillfällen syns sovande gäster i bild. 
Mellan framträdanden och prisutdelningar finns även en oerhörd trötthet och pliktskyldighet i kungafamiljens ögon.

Och trots att kvällens andra pristagare, violinisten Ann-Sophie Mutter och musikprojektet Playing for Change, tillför en viktig jämställdhetsdiskussion till Polarpriset är det hela en total snarkfest – fram till hyllningen av Grandmaster Flash.

I år är han också deras räddning

Det är ett historiskt tv-ögonblick när Dj Maseo från hiphop-gruppen De La Soul får kung Carl Gustaf och drottning Silvia att veva med armarna och skrika ”Hell yeah!” i hiphoppionjärens ära.

Och pristagaren skapar skratt i det stela rummet när han berättar om den storslagna stunden då han fann en vinylspelare i pappans garderob.

Att Polarpriset väljer att hylla Grandmaster Flash är rätt av många anledningar. Delvis är det löjligt långt över tiden.

Men i år är han också deras räddning.