Nour El Refai: Jag blev tvångsinlagd på psyket

Berättar i ”Landet lyckopiller”: ”Mådde skit”

avCornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Nour El Refai har länge talat öppet om sin psykiska ohälsa.

I programmet ”Landet lyckopiller” berättar hon nu om sin tuffa tonårstid och hur hon blev tvångsinlagd på psyket.

– Jag bara grät och grät och grät, säger hon i programmet.

I SVT:s ”Landet lyckopiller” djupdyker Nour El Refai, 32, ner i ämnet psykisk ohälsa – något hon själv har lång erfarenhet av.

1 av 2 | Foto: SVT Play
Nour El Refai i ”Landet lyckopiller”.

I det första avsnittet av serien berättar den hyllade komikern om hur hon redan i tonåren började äta medicin mot sin ångest.

– Det var en situation i skolan när jag fick en jätteångestattack. Då visste jag ju inte vad det var, så jag blev ju jätterädd, säger hon och fortsätter:

– Då kom ambulansen och hämtade mig, och när jag vaknade upp därifrån så satt det en ganska ung kvinnlig läkare bredvid mig, och hon sa: ”Det finns medicin, och jag tycker du ska ta medicin”.

”Grät och grät och grät”

Hon berättar även om ett senare tillfälle i livet när hon, efter att ha blivit uppmanad av en vän, bestämde sig för att uppsöka sjukvård på grund av sitt dåliga mående.

Detta var strax efter att hon hade gått ut gymnasiet och hon säger att hon inte minns särskilt mycket från själva händelsen.

– Det var inte så att jag hade tagit någon medicin eller så, jag var bara liksom i upplösningstillstånd. Jag bara grät och grät och grät och bara mådde skit.

Läkarna gjorde bedömningen att Nour El Refai skulle stanna på sjukhuset över natten, vilket hon också gjorde.

Dagen efter ville hon åka hem – men tilläts inte.

– Jag blev så jävla förbannad och ville bara slita mig loss liksom, och de bara: ”Sätt dig ner”. Den paniken. Jag vara bara så här: ”Hör du inte vad jag säger? Jag ska gå hem!”.

Var tvångsinlagd i en månad

Hon ringde då till sin mamma som åkte dit för att hämta upp henne.

Men läkarna ansåg att läget vid tidpunkten var allt för kritiskt, och hon blev tvungen att stanna.

– Och där var jag i en månad ungefär, tvångsinlagd.

I dagsläget äter Nour El Refai antidepressiva mediciner, något hon nyligen berättade om i en intervju med Dagens Nyheter.

– Jag har ingen ambition att sluta äta medicin, jag har ju gjort det så länge, men tanken på att göra det har ändå funnits där ibland, sa hon till tidningen.

Nöjesbladet har sökt Nour El Refai.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM