Konsertdöden som skakade Roskilde

Publicerad 2015-06-30

Olyckan förändrade säkerhetsarbetet för festivalerna

Nio döda och 30 skadade.

Det är 15 år sedan Roskildefestivalen plötsligt förvandlades från musikfest - till total tragedi.

Efter olyckan förändrades säkerhetsarbetet på flera svenska festivaler.

Den sista juni år 2000 drar ett av Roskildefestivalens stora namn Pearl Jam i gång sin spelning för över 40 000 personer. Bara 40 minuter in i konserten går något snett. Trängseln längst fram vid scenen blir för stor, och ett femtontal personer faller ihop. Samtidigt fortsätter publikhavet att trycka på. Det hjälper inte att bandet avbryter spelningen - totalt dör nio personer i kaoset, tre av dem svenskar.

”Allt är bättre i dag”

Arrangörerna åtalades inte för olyckan, men i utredningarna som följde kritiserades de hårt för sina bristande säkerhetsrutiner. På Roskildefestivalen har säkerhetsarbetet förändrats mycket sedan 2000.

- Vi har ändrat i stort sett allt. Allt är bättre i dag, säger Morten Therkildsen, säkerhetsansvarig.

Direkt efter olyckan bildade Roskilde, tillsammans med flera andra festivaler, Europe event safety groups – en organisation som jobbar för att förebygga festivalolyckor.

- Vi har regelbundna seminarium och lär oss av varandra, säger Morten Therkildsen.

”Roskilde en förebild”

Olyckan har påverkat arbetet också för svenska festivaler. Fredrik Holmstedt är produktionsledare på Luger som arrangerar Way Out West, Popaganda och Stockholm Music & Arts. Han säger att olyckan präglat Lugers säkerhetstänk - till viss del.

– Både ja och nej. Det blev ju väldigt lätt att ta på för oss här i Sverige när det händer i vårt grannland och många svenskar närvarade. Roskilde är en förebild i sitt säkerhetsarbete men olyckor händer tyvärr ibland med så mycket människor koncentrerade på samma plats.

Flera riskfaktorer

Är ni bättre på publiksäkerhet i dag?

– Eftersom det är en förhållandevis ung bransch så är förändring väl en naturlig del av utvecklingen. Förutsättningar, erfarenhet och verktyg har blivit bättre med åren. Men det mänskliga beteendet, individuellt eller i grupp, är fortfarande en av de största riskfaktorerna.

Säkerhetsåtgärderna får heller inte förstöra festivalupplevelsen, menar Fredrik Holmstedt.

– Att inte ta udden av upplevelsen eller  att verka som en förmyndare samtidigt som säkerheten inte får äventyras är nog det viktigaste för oss, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln