Peter Haber: ”Folk vill fortfarande ta en bild med Sunes pappa”

Uppdaterad 2018-11-07 | Publicerad 2018-10-25

Från Martin Beck till smeden Björn, i säsongens stora familjefilm ”Halvdan Viking”.

Peter Haber, 65, vet vilken genomslagskraft en film som går hem hos barnen kan ha.

– Det är fortfarande folk som kommer fram och säger: Får jag ta en bild med Sunes pappa?, säger han.

Det är över 25 år sedan Peter Haber gjorde först julkalendern ”Sunes jul” och sedan långfilmen ”Sunes sommar”. Så när lång tid har gått och somliga fortfarande förknippar honom med rollen som Rudolf, Sunes stundtals lite klantiga pappa, är det nog bara att försona sig med att så lär det alltid förbli.

– Ibland har jag lust att säga ”Ja, men Sunes pappa heter ju Morgan Alling och snart kommer det en ny också”, säger Peter Haber och skrattar.
(När ”Sune vs. Sune” har biopremiär 30 november har rollen tagits över av Fredrik Hallgren).

– Vi hade absolut ingen aning om vilken genomslagskraft Sune skulle ha. Jag tror ett av skälen är att vi gjorde det på allvar. Det är igenkännbart det här med pappan som gör allt för sin familj. Redan farbror Melker i ”Saltkråkan” var likadan. Man är så kärleksfull mot sin familj att man tar i lite för mycket och då går det åt pipan.

Precis som Sune var en välkänd figur från Sören Olssons och Anders Jacobssons böcker, finns även Halvdan Viking i bokform. Författare är Martin Widmark, också känd för LasseMaja-böckerna.

Det handlar om två vikingabyar som legat i fejd med varandra i åratal. Två barn från varsin by - Halvdan Viking (Vilgot Hedtjärn) och Meia (Ellinea Siambalis) – försöker skapa fred. Halvdan Vikings mamma har dött, pappan har dragit på plundringståg sedan länge. Så han växer upp med den snälla smeden Björn, spelad av Peter Haber.

– Det som lockade var att gestalta något som synbart är väldigt, väldigt länge sedan, men ändå inte. De här basala känslorna som kärlek, hat och svartsjuka, tror jag var likadana då som nu. Och för att ta ett modernt begrepp, så är ju smeden Björn bonuspappa. Där känner jag igen mig. Jag har varit både det och biologisk pappa. Vad får jag säga? Vad får jag tillåta? Den oron och osäkerheten tror jag Björn känner hela tiden.

Hela filmen är inspelad utomhus, på Vargön utanför Trollhättan, där vikingabyarna byggdes upp.

– Det var riktiga trähus, ingen greenscreen, och det var en väldigt rolig inspelning. Men också mödosam, det var ofta ett jävla skitväder. Claes Månsson och jag hade inte direkt foträta skor, vi fick hjälpas över geggamojjan, det var glashalt, det hände att vi ramlade och slog oss lite, men inget allvarligt.