Rolf Lassgård: ”Det är en lek – på blodigt allvar”

avJan-Olov Andersson

Publicerad:

ALINGSÅS. År 2010 kom 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut som Ann-Christine och lever i dag som kvinna. Dottern Ester Roxberg skrev en hyllad bok om hur det var att förlora en förälder och få en annan.

Nu blir historien långfilm, med Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt.

– Jag har lusläst boken och träffat Ann-Christine. Sedan ska det till ett mått av lek i det här, en lek på blodigt dödligt allvar, säger Rolf Lassgård.

Det blir mycket tv- och filminspelningar här i trakten den närmaste tiden. Moa Gammel regisserar ett nytt LasseMaja-äventyr. Kjell Bergqvist spelar Leif GW Perssons antihjälte Evert Bäckström i en tv-serie. Men först ut är ”Min pappa Marianne”. Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt, regissören Mårten Klingberg och producenten Charlotta Denward mötte media på Grand Hotel Alingsås inför inspelningsstarten den här veckan.

Ester Roxbergs bok ”Min pappa Ann-Christine” fick mycket uppmärksamhet när den kom för fem år sedan. Båda var gäster i SVT:s ”Skavlan”. Charlotta Denward tände direkt.

– Den satte sig direkt i hjärtat. Sedan har det varit en lång process. Vi har delvis lämnat boken, film kräver en dramaturgi för att det ska bli en resa som verkligen känns.

Därför har namnen ändrats. Nu är det pappa Lasse som blir Marianne. Dottern heter Hanna i filmen.

Regiuppdraget gick till Mårten Klingberg.

– Jag kände direkt att det kunde bli en film i en stil – feelgood-dramakomedi – som jag både tycker om och är ganska bra på, om jag får säga det själv, säger Mårten och fortsätter, halvt på skämt, halvt på allvar, att han har gjort filmer på tre teman:

– Ett är krim (sex Beck-filmer), ett annat är sport (”Offside”), ett tredje är män i klänningar. Men ”Cockpit” (2011) var ju en klassisk crossdressingkomedi där en man (Jonas Karlsson) klär ut sig till kvinna för att lösa ett problem. Det är ju gammalt, ända sedan Shakespeare. Det här handlar om transsexualitet, det är mer realistiskt.

Han har gjort sin research. Träffat Ann-Christine, förstås. Pratat med folk från RFSL, pyskologer, några från transvärlden som han känner.
Rolf Lassgård har också träffat Ann-Christine, under en lång lunch.

– Den var mycket trevlig och givande.

1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN

Han lockades inte bara av sin egen roll, utan hela filmens perspektiv.

– Det är inte bara en person som ska ”komma ut”, utan en hel familj. Dotterns resa att acceptera det här… hon blir på något sätt oss andra, publiken, med våra fördomar, hur vidsynta vi än är.

Dottern Hanna spelas alltså av Hedda Stiernstedt, via tv-serien ”Vår tid är nu” numera ett av våra mest kända ansikten. Hon har valt att inte träffa Ester Roxberg.

– Jag gör det gärna senare. Det har inte varit viktigt för processen, utan kanske snarare ett hinder för sig själv, för Hanna i filmen är ännu mer friställd från Ester än filmens Marianne är från Ann-Christine. Situationen som uppstår med pappan, tvingar henne ut ur sitt eget navelskåderi, säger hon.

Och vad säger Ann-Christine om att porträtteras av Rolf Lassgård?

– Jag känner att jag fick hennes välsignelse under lunchen. Jag fick en känsla av att hon har sett en hel del av vad jag har gjort, säger Rolf Lassgård.

Producenten Charlotta Denward säger:

– När vi berättade om skådespelarna, blev hon alldeles blank i ögonen. ”Åh, det var det finaste hon kunde tänka sig”, sa hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM