Samir Badrans begravning i TV4 förbjuden

Kontakt med Jordbruksverket efteråt: ”Planen var hela tiden att ta hand om Agda efteråt”

avLeo Pettersson

När Samir Badrans favorithöna pickades ihjäl valde han att begrava henne på gården.

Det strider mot Jordbruksverkets regler och TV4 tvingades ingripa.

– Fin tanke, men han kanske skulle ha frågat, säger Patrik Sjöberg i ”Farmen VIP”.

I ”Farmen VIP” har artisten Samir Badran, 27, fått starka vänskapskänslor för en höna som heter Agda. Hon har mobbats av de andra hönorna och Samir byggde då en ny del i hönsburen där hon kunde vara ifred.

Men det hjälpte inte. I måndagens avsnitt hittar deltagarna Agda död. Hon hade pickats ihjäl av de andra hönorna.

Detta tar hårt på 27-åringen som väljer att begrava henne på gården.

1 av 3

– Må du vila i frid, säger Samir Badran i programmet.

”Det han inte förstod var...”

Men vad han inte tänkte på är att det strider mot Jordbruksverkets regler att gräva ner ett dött djur på gården. På sin hemsida skriver Jordbruksverket att ”Materialet ska normalt sändas till en godkänd eller registrerad anläggning eller mottagare”. Detta för att undvika risk för spridning av smittsamma sjukdomar.

I programmet påpekar deltagaren Patrik Sjöberg, 53, att allt inte gått rätt till.

– Samir hade en begravning. Det tog en hel dag för Samir att ta hand om den hönan. Det han inte förstod var att man får inte gräva ner en höna på tomten för det drar till sig andra djur som rävar, råttor och sånt. Fin tanke, men han kanske skulle ha frågat vad han skulle göra av Agda, säger Sjöberg.

Efter begravningsscenen visade TV4 upp en skylt där det stod: ”Agda flyttades senare. Döda lantbruksdjur måste skickas på destruktion”.

”Scenen i sig blev så fin”

I ett mejl till Nöjesbladet skriver Isabella Sehlström, pressansvarig för ”Farmen VIP”, att produktionen känner till att döda lantbruksdjur måste skickas på destruktion.

”Men Samir påbörjade Agdas begravning så pass omgående att teamet lät honom och Felicia göra färdigt den utan avbrott. Planen var hela tiden att ta hand om Agda efteråt”, skriver hon och fortsätter:

”Eftersom scenen i sig blev så fin ville vi ändå ha med den i programmet och i samråd med Jordbruksverket enades man om att det gick bra under förutsättning att texten lades till. Även om vi vet hur saker ska göras så känns det naturligtvis viktigt att inte lära andra fel.”

”Farmen VIP” visas på TV4 kl 20.00.

ARTIKELN HANDLAR OM

Farmen VIP

TV4