Hipstern ut – in med nu-ladsen

Renrakade nu-ladsen drar ut hipstern i skägget

Det är två år sedan hipster­kulturen förklarades död men fortfarande beter den sig som gästen som aldrig vill gå från festen.

Bara en IPA till fastän värden gått och lagt sig.

I stället får nu-ladsen släpa ut hipstern i skägget.

Det har varit ett evinnerligt långsamt farväl av hipster­kulturen.

Som att skäggstrå för skäggstrå måste ryckas ut med roten innan den ofta så förlöjligade subkulturen får ro.

Redan för två år sedan rapporterade ju tidningarna att hipster­kulturen, 2010-talets urbana medelklassrörelse, hade nått sin peak. Det var en signal att allt som skedde efter det bara var luften som gick ur.

Det hela var varken dramatiskt eller oväntat. Såväl naturen som populärkulturen jobb­ar ju enligt den metoden. Allt måste hela tiden förändras och föryngras. Sakta ebbar kulturer ut. Det tar sin tid.

Det är därför som skägg­analyser ännu äger rum på kultursidorna, som mikrobryggerier fortfarande flödar och några av vinterns bästa komedi­draman - ”Transparent”, ”Togetherness” och så pricken över i:et ”Girls” - alla har haft hipster­ismen som gemensam nämnare.

I slutet av maj får Noah Baumbachs ”While we’re young” svensk premiär. Det var på tiden. Filmen, med Ben Stiller och Naomi Watts i huvudrollerna, handlar om ett barnlöst, medelålders­krisande par som lär känna ett ungt hipsterpar (killen spelas av Adam Driver som är Adam i ”Girls”!). Sedan blir det åka av.

Hyllningarna strösslades över ”While we’re young” när den i början av hösten hade premiär på Torontos filmfestival. Jag ser fram emot att se filmen trots att den inte bara kommer i elfte timmen. Den kommer i tolfte.

För frågan har varit ställd länge: hur mycket mer humor kan kokas på det enkla hipsterreceptet?

Trailern till ”While we’re young” har redan förvarnat om att vi nog har smakat detta förut.

Men kanske blir Baumbachs film det slutgiltiga farvälet innan populärkulturen går över till att bara handla om ”nu-ladsen”.

Ett säkert tecken på att en subkultur är ordentligt etablerad är ju att den går att läsa om i mode­rapporteringen.

Härom månaden gick The Guardians modeavdelning igenom hur man identifierar nu-lads lika pedagogiskt som vore det en beskrivning av en ny fågelart i holken. ”Han är killen i puben med rakat huvud eller framkammad lugg. Han bär antagligen ett par Reebok Classics och en hel hög med andra märken”. Musikaliska nyckelfigurer är bland annat den svenske rapparen Yung Lean, 18, och den tio år äldre Drake.

Prefixet ”nu” signalerar att det inte handlar om de gamla ladsen - den brittiska grabbkulturen som gillar tuttar mest av allt. Eller åtminstone lika mycket som Stella Artois.

Till skillnad från hipster­männen är nu-ladsen slätrakade. Just som världens alla skägg­schampoo-entreprenörer hade planerat för det goda livet rusar den nya tiden förbi med babykinder.

Det handlar om ungdom. Både fysisk och estetisk sådan.

Samtidigt ser jag en bild där skäggrockarna Band of Horses förklarar på Facebook att inspelningarna av deras nya skiva just är klar.

”That’s a wrap, folks”.

Naturen är som alltid obarmhärtig.

Kristin komparerar ... hej och hej då i veckan!

Agent Cooper (Kyle MacLachlan) tackade inte nej till en fin bit paj.

Hej då Twin Peaks! Kanske var det lika bra att regissören David Lynch i veckan hoppade av projektet att återuppväcka sin ikoniska tv-serie. Anledningen till avhoppet var missnöje med budgeten men visa av andra populär­kulturella comebacker vet vi ju att sådana ofta slutar i besvikelse. Är det något annat som populärkulturella comebacker har lärt oss så är det också att inga beslut någonsin är för evigt. Snart sitter nog Agent Cooper där och äter paj ändå. Adjö på ett tag.

Kathleen Hanna

Hej Boston! I torsdags firade staden för första gången ”Riot Grrrl Day” - en dag som framöver ska firas varje år den 9 april. Den feministiska punkdagen har välsignats av stadens borgmästare Marty Walsh och är instiftad som en hyllning till riot grrrl-ikonen Kathleen Hanna. Tanken är att dagen ska inspirera tjejer till att skapa musik. En representant för borgmästaren formulerar saken: ”Tjejer behöver se andra tjejer som plockar upp trumstockar, basgitarrer och mikrofoner”. Hallå framtid!

Kristin korar

Iggy Pop.

… veckans citat 1

”Jag hittar mycket av en slump på You­Tube. Jag tillhör den generationen som inte riktigt kan hantera datorer”.

Iggy Pop, 68, berättar hur han upptäcker ny musik i en intervju gjord av Pulp-sångaren Jarvis Cocker. De två är sedan i går kväll kollegor som programledare på BBC6 Music.

”Iggy Confidential” sänds fredagar klockan 20 svensk tid. ”Jarvis Cocker’s Sunday Service” sänds söndagar klockan 17 svensk tid på bbc.co.uk/6music.

… veckans citat 2

”Han är inte bara snygg - han är faktiskt väldigt bra - underbar till och med - med ett svärd”.

Tommy Dunne, vapenansvarig på ”Game of Thrones”, vars femte säsong har premiär i morgon på HBO, hyllar danske skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau för dennes skicklighet med svärdet.

Producenten Mark Ronson.

… veckans orosmoln

I veckan kom den illavarslande nyheten att det kan bli Mark Ronson som producerar Lana Del Reys kommande album. Nej nej nej. Detta måste stoppas. Ett besöksförbud måste utfärdas. Ronsons funkblåsiga sväng borde inte få komma närmare än två kilometer från Del Reys Los Angeles-slöa pop.

Följ ämnen i artikeln