Hur solidariska är vi egentligen?

Vi är många som vill se oss som solidariska medmänniskor men är vi verkligen det?

När alla fakta lagts på bordet.

2015 sätter fokus på vad som egentligen är viktigt.

Vi är där igen. I den årligen återkommande perioden då listor ska sammanfatta vad som varit bäst under 2015. Detta märkliga mörka år.

För trots att det brukar sägas att man inte ska jämföra äpplen och päron har dramatiken i omvärlden ställt allt i ett nytt sken. Vad av det som verkade så viktigt i våras spelar fort­farande samma roll i dag - när saker ställts på sin spets?

Det bästa med 2015 har nog ändå varit cynismens död. Att tillståndet i världen gjort att en del provokationer inte längre träffar där de siktat. För att de inte betyder något - egent­ligen. Som omslagsbilden till senaste Interview - magasinet som grundades 1969 av konstnären Andy Warhol - där doku­såpaprofilen Kylie Jenner, den yngsta medlemmen av kändisfamiljen Kardashian-Jenner, poserar i en rullstol. Övriga bilder i intervjun, där den 18-åriga amerikanskan klätts i latexbody och bland annat bärs runt som en uppblåsbar docka, är så trötta att det är respektlöst mot livets viktiga frågor att ödsla energi på dem. Man kan inte lägga tid på sådant.

Inte när hotet mot planeten rusar allt närmare.

Då blir det konstruerade oviktigt. Särskilt när sanningens minut snart tickat ut. Det måste sägas rätt ut nu: För att ha en chans att lösa klimat­krisen handlar det om att vilja. Inte bara i teorin utan varje dag hela tiden.

Vill du?

Den frågan ställer sig Antony Hegarty, i musikkretsar också känd som frontfigur i Antony and the Johnsons, i nya singeln ”4 degrees” som släpptes i måndags med anledning av FN:s klimatmöte i Paris.

”I solidaritet med klimat­konferensen i Paris synar jag mig själv noga. Inte mina ambitioner utan mitt faktiska beteende. Jag avslöjar min försåt­liga medskyldighet. Det är en ny värld. Låt oss vara modiga och säga sanningen.” Med de orden presenterades låten som hon - det pronomen som Antony Hegarty föredrar att omskrivas med - ger ut under pseudonymen Anohni. Det är en mäktig låt som får paniken att rusa i ådrorna.

Låttiteln syftar på de fyra grader som australiska forskare har förutspått att jordens temperatur kommer att höjas med till år 2100. Det är gastkramande. En så obehaglig tanke att varenda tänkande människa genast borde göra som Hegarty och rannsaka sin egen del i det hela. För alla är vi skyldiga på vårt sätt.

Att ”4 degrees”, med sin dryga vecka på nacken, är årets bästa låt beror på att den betyder något. Faktiskt. Inte bara på ett individuellt plan - att den säger något till någon - utan för att den zoomar ut från det privata. Det handlar om att låta de egna behoven vara underställda något större. Det är många som vill anse sig solidariska men hur många är det på riktigt?

För det räcker som bekant inte med att gärna vilja vara en fin människa. Vad kan du göra (avkall på) för att bli det?

Arrangemanget i ”4 degrees” mullrar hotfullt skrämmande. Det kommer hela tiden närmare. Precis som den verklighet som vissa verkar tro att de har en gräddfil bort ifrån.

Kristin korar

Veckans 3 bästa låtar

”Borders”. Vilken smash M.I.A:s nya singel är. Både ur ett politiskt och musikaliskt hänseende. Som att få squashbollen rätt i ansiktet.

”Hymn for the weekend”. Coldplay kallar in hjälp från självaste Beyoncé och gör en av sina bästa låtar. Man blir alldeles till sig.

”Spring ut”. När Håkan Hellströms mamma Christina möter producenten Björn Olsson skapas ett litet tryggt rum i en annars så osäker värld.

Lundell listar

3 händelser i veckan

1 Dålig stämning.

Det är inte bara spruckna kärleksförhållanden som kan bli iskalla när relationen tagit slut. Musikhistorien är full av före detta bandkamrater som mötts i rätten. Ibland handlar det om inbrott - som när Pete Doherty bröt sig in hos sin The Libertines-kollega­ Carl Bârat - men oftast om pengar. Nu stämmer Peter Hook sina forna New Order-vänner på 2,3 miljoner pund i uteblivna royalties. I ett uttalande hälsar bandet att de ”är besvikna”. Alltså inte arga. Men besvikna.

3 Framtiden.

Vi befinner oss plötsligt i dåtiden. Allt som redan har hänt i kulturvärlden ska nu sammanfattas i listform och galanomineringar. Det är ett månadslångt idisslande. Så mycket roligare är det då att titta framåt. Sedan 2003 har BBC låtit kritiker och branschfolk rösta fram kommande års mest lovande artister. Den första utmärkelsen tilldelades 50 Cent medan Adele kammade hem priset 2008 och Sam Smith 2014. För 2016 är bland andra Jack Garratt, Izzy Bizu och Blossoms nominerade.

2 Avbokning.

Han hade hoppats att komma undan men det gick inte så bra för den amerikanska r’n’b-artisten Chris Brown. I veckan ställdes hans planerade turné i Australien och Nya Zeeland in efter att han nekats visum. Brown, som 2009 dömdes för misshandel av sin dåvarande flickvän Rihanna, har under hösten försökt blidka de australiska och nyzeeländska myndigheterna genom att hävda att han med sin turné ville lyfta frågan om kvinnomisshandel. Den gubben gick dock inte hem.

Följ ämnen i artikeln