Rebecca & Fiona i tårar under brandtal

”Fattar inte hur vi pallat”

avLouise Åström

Foto: SVT
Rebecca & Fiona höll brandtal på kvällens P3 Guld.

Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick höll ett brandtal om kvinnors rättigheter på scen under P3 guld-galan.

Då brast Fiona ut i tårar.

– Vi har ställt oss upp dagen efter och gått till just den där studion där det hände och träffat han, stjärnproducenten, säger Fiona Fitzpatrick från scenen.

Under årets P3 Guld-gala höll duon Rebeccca & Fiona ett bradtal från scenen. De valde då att ta upp metoo-rörelsen och berätta om sina egna erfarenheter.

– Det här är en extremt mansdominerad bransch och jag fattar inte hur vi pallat. Det är väl ren överlevnadsinstinkt. Men vi har skyddat varandra, backat varandra säger Rebecca Scheja.

– Och gråtit tillsammans. Vi har ställt oss upp dagen efter och gått till just den där studion där det hände och träffat han, stjärnproducenten, säger Fiona FitzPatrick och brister ut i tårar innan hon fortsätter:

– Och gått på det där mötet med han skivbolagschefen och träffat han den där bokaren. Den enda skillnaden har varit att numera var de inte bara kollegor utan också förövare. Men vi har haft varandra och nu står vi här, starkare än någonsin.

”Krossa patriarkatet”

De väljer också att hylla kvinnor som tidigt höjde sina röster. Däribland Lena Nyman och Tarana Burke, som är den som först skapade uttrycket metoo.

– Vi får aldrig glömma kvinnors plats i historien, säger Rebecca.

Fiona vill också skicka in en motion till riksdagen från scen.

– För isåfall skulle jag vilja säga en sak. Skärp sexualbrottslagsstiftningen nu, släpp in tjejer i era jävla killgäng och låt oss tillsammans krossa det jävla patriarkatet en gång för alla, vrålar hon.

10 kvinnliga artisterna som tjänade mest 2017 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

P3 Guld

MeToo