Skarsgård om metoo: ”Jag har inte sett något”

Publicerad 2018-01-23

Stellan Skarsgård välkomnar metoo-rörelsen.

Samtidigt har han själv aldrig blivit vittne till övergreppen som beskrivs i Hollywood.

– För mig var det en chock när jag läste alla de här historierna, säger han.

Stellan Skarsgård vann för tredje gången när han på måndagens gala tog emot en Guldbagge för bästa manliga biroll. En gala som annars präglades av metoo- och tystnadtagning-uppropet.

Efter galan gav den svenske stjärnan sin syn på höstens avslöjanden i Hollywood.

– Det är ju en välkommen revolution, det är på tiden. Jag har inte sett något av det här hända. För mig var det en chock när jag läste alla de här historierna. Det måste ju leda till en förändring, säger Stellan Skarsgård.

Jobbat med Weinstein

Filmmogulen Harvey Weinstein och de anklagelser som riktades mot honom i oktober förra året var startskottet för #metoo. Skarsgård har själv gjort ett par filmer med den sexbrottsanklagade producenten.

– Jag har inte sett någonting och inte hört någonting tidigare. De rykten jag hört är mest om hur grym han var mot regissörer och hur många regissörers liv han hade förstört. De här sexuella grejerna hade jag ingen aning om, det kom som en chock också. Men att han var en buffel, det visste man. Eller ”visste”. Rykten sa att han var en buffel, ingen ska ju dömdas ohörd.

Stöttar ekonomiskt

Han menar samtidigt att organisationerna som tar upp rörelserna och ska driva dem vidare har ett visst ansvar.

– Jag tycker man måste vara försiktig. Man kan inte behandla en våldtäkt på samma sätt som ett dåligt raggningsförsök. Det har man missat i USA med till exempel Al Franken som blev avsatt, som är en av de som gjort mest för amerikanska kvinnor i amerikanska senaten. Det är lite att missa målet.

I USA har kvinnliga skådespelare startat timesup-rörelsen, en rörelse Skarsgård själv stöttat ekonomiskt.

– Det går vidare, och det finns organisationer som nu försöker hitta sätt att sprida det här ner till vanliga människor, till vanliga kvinnor, på arbetsplatser, ute på fabriksgolvet, överallt. Det är där det måste ske. Det är ett jättearbete.