Programledarna om kritiken mot Musikhjälpen: ”Väldigt tråkigt”

SVT:s uppmaning efter kritikstormen: Torget är inte ett område för politiska manifestationer

Uppdaterad 2023-12-12 | Publicerad 2023-12-11

VÄXJÖ. Polis och säkerhetsvakter patrullerar runt glasburen.

Nu berättar Musikhjälpens programledare hur de ser på kritiken och hatet de fått efter att Filip Dikmen sparkats.

– Det är en speciell situation, säger Sofia Dalén.

När Filip Dikmen, 27, petades som programledare för Musikhjälpen efter att ha postat videor om kriget mellan Israel och Hamas fick Sveriges radio massiv kritik.

Kanalen fick motta mängder av hot och hat. Många visade sitt stöd till Filip Dikmen och uppmanade svenska folket att bojkotta Musikhjälpen.

Programledarna för Musikhjälpen 2023: Sofia Dalén, Oscar Zia och Linnea Wikblad.

Kritik mot Musikhjälpens programledare

När det stod klart att Oscar Zia, 27, Linnea Wikblad, 37, och Sofia Dalén, 33, skulle vara programledare fick även de ta emot hot och hat, framför allt på sociala medier.

– Den typen av negativa vindar har jag inte varit med om innan, att det har blåst kring Musikhjälpen, och det har jag tyckt varit väldigt tråkigt, säger Oscar Zia som för tredje gången går in i glasburen.

Sofia Dalén och Oscar Zia.

Sofia Dalén: ”En speciell situation”

Sofia Dalén var den som tog Dikmens plats efter att han sparkats ut från programmet, ett beslut hon fått kritik för.

– Ja, det är en speciell situation och sådana kommentarer kommer ju om olika saker, säger Sofia Dalén.

Hon försöker att inte tänka så mycket på det nu när hon ska in i buren i Växjö.

– Vi behöver försöka lägga fokuset på något större, säger hon.

Linnea Wikblad.

Linnea Wikblad ryter ifrån: ”Ska inte avkrävas”

Ingen av dem har någonsin haft en tanke på att hoppa av programmet på grund av kritiken. Linnea Wikblad säger att hon är ganska opåverkad av det som hänt, mycket tack vare att hon varit i mediebranschen en längre tid.

– Det händer jättemycket hela tiden. Saker händer och det blir debattartiklar och kulturdebatter och massa olika känslor på olika sätt.

Hon säger att det finns två läger när det kommer till Musikhjälpen, och att hon får ta del av både positiva och negativa kommentarer. Hon tycker samtidigt inte att det är programledarna som ska ansvarsutkrävas.

Stortorget i Växjö.

– Just nu är det en väldigt speciell situation i världen på massa olika sätt. Jag står ganska lugn och trygg i att public service-journalister ska inte avkrävas något mer än att rapportera om hur läget är. Berätta hur läget är och i det här fallet som vi gör, väcka engagemang för de frågor som Musikhjälpen handlar om i år, det är allt. Det är liksom så ”vi kan inte göra så mycket mer än så”.

På frågan om de känner sig säkra när de går in i glasburen efter alla hot och all kritik svarar de samtliga ja.

– Vi ska ju ändå samla in pengar till människor som absolut inte har det som vi. Jag tänker att det kan alla människor stå bakom och det vill alla människor stå bakom förhoppningsvis, säger Oscar Zia.

Polis på plats på Musikhjälpen.

Svaret om säkerheten kring Musikhjälpen

När Aftonbladet frågar Musikhjälpen hur säkerheten ser ut i år svarar de i ett mejl att de har nära samarbete med polisen i Växjö.

”Vi har alltid hög säkerhetsmedvetenhet kring Musikhjälpen, i år som andra år”, skriver SVT:s projektledare Karl-Johan Paulsson.

Han vill av säkerhetsskäl inte gå in i detalj kring hur de arbetar, men skriver att alla som kommer till Stortorget i Växjö kan känna sig trygga.

”Men besökare kommer att se vakter på plats och polisen kommer också att ha en närvaro under stora delar av evenemanget precis som de brukar.”

SVT har dock en uppmaning till allmänheten som planerar att dyka upp på torget:

”Som vanligt är inte Musikhjälpen och torget ett område för politiska manifestationer men vi vill gärna att besökare kommer till torget och tittar, sjunger med och bidrar till insamlingen. Självklart vill vi att vi att alla gör det med kärlek och omtänksamhet gentemot alla andra som befinner sig på plats”, skriver Karl-Johan Paulsson.