Diane von Furstenberg

Modeikonen Diane von Furstenberg: ”Jag älskar Sverige”

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

Modeikonen Diane von Furstenberg är i Stockholm.

Och hon vurmar för såväl huvudstaden som för svensk design.

– Jag älskar Sverige, säger kläddesignern till Aftonbladet.

Kläddesignern Diane von Furstenberg är i Stockholm för att ta emot NK Galans Hederspris och för att delta i den exklusiva konferensen Brilliant minds.

Aftonbladet träffar von Furstenberg, som framför allt är känd för sina ikoniska omlottklänningar, på den för aftonen gröna mattan, och hon är mäkta stolt över utmärkelsen hon strax skulle ta emot.

– Det är enormt hedrande eftersom Sverige är synonymt med fantastisk design. Det är verkligen en stor komplimang.

Vad tycker du om svenskt mode?

– Jag tycker om Sverige överhuvudtaget, och även modet. Det jag gillar är att Sverige är så estetiskt. Designen är enkel men intelligent, vilket jag gillar.

Ska du fira efter att du tagit emot utmärkelsen?

– Ja, ja! Absolut, säger Diane von Furstenberg och skrattar.

Diane von Furstenberg, 72, är inte ensam i Stockholm. Med på resan är även maken och miljardären Berry Diller, 77, grundare av Fox Broadcasting Company. När Forbes rankade USA:s rikaste par hamnade makarna Furstenberg/Diller på en tredjeplats. Enligt uppgifter har de en nettoförmögenhet motsvarande 40 miljarder kronor.

1 av 3 | Foto: Shimoda Media
Modeikonen Diane von Furstenberg befinner sig i Sverige.

På frågan om hon och maken Berry gillar Stockholm ler Diane von Furstenberg stort.

– Jag älskar Sverige! Vi har besökt skärgården och varit både på Sandhamn och Grinda. Vi älskade det! Däremot har vi inte haft chans att äta så mycket svensk mat än.

Paret planerar att stanna i Sverige till på söndag.

– Jag hoppas verkligen kunna se mer av staden.

Kvällens eventarrangör Micael Bindefeld är mäkta stolt över att ha fått den belgiska modeikonen till NK, och medger att det inte var en enkel match.

– Det var en lång och relativt komplicerad process. Men det är en fjäder i hatten för ett så litet land som Sverige att få världens mest namnkunniga och ikoniska designer att komma till Stockholm.

Konferens med Obama och Thunberg

Diane von Furstenberg och Berry Diller står även på gästlistan för konferensen Brilliant minds, en återkommande konferens skapad av Spotify-grundaren Daniel Ek och tidigare Avicii-managern Ash Pournouri.

På konferensen, som äger rum 13–15 juni bakom stängda dörrar på Grand Hôtel i Stockholm, deltar en rad internationella och svenska storheter som USA:s förre president Barack Obama, skådespelarna Gwyneth Paltrow och Joel Kinnaman, Cristina Stenbeck, Snapchat-grundaren Evan Spiegel och Greta Thunberg.

ARTIKELN HANDLAR OM