Trots sin stjärnstatus var Michael Parkinson otroligt trevlig och ödmjuk

Jan-Olov Andersson om tv-intervjuernas mästare

Michael Parkinson har dött efter en tids sjukdom, 88 år gammal.

Under mer än 25 år var han tv-intervjuernas mästare. Och trots sin stjärnstatus, otroligt trevlig och ödmjuk.

– Skönt att själv bli intervjuad i stället. Efter ett tv-program var jag så adrenalinfylld att jag skulle ha blivit skitfull av ett glas vin, sa han när vi möttes för 15 år sedan.

Då var han i Sverige som hedersgäst när Stora Journalistpriset skulle delas ut. Han blev även intervjuad inför gästerna av Stina Lundberg Dabrowski.

Ska man jämföra Parkinson med några på våra breddgrader är det väl just kanske Stina. Och Fredrik Skavlan. Tänk er deras status, fast på den internationella nivå man hamnar på om man i åratal intervjuar världskändisar som Muhammed Ali, Elton John och Madonna för BBC, brittiska public service.

Michael Parkinson.

Stod i kö för att intervjuas

Sedan 1971 stod de stora internationella namnen nästan på kö för att bli intervjuade av just honom. Efter elva år blev det en paus, sedan kom talkshowen ”Parkinson” tillbaka 1998 och fortsatte fram till 2007.

Under pausen ledde han bland annat BBC:s filmprogram. Så där var han lite av brittisk tv:s motsvarighet till ”Filmkrönikans” legend Nils-Petter Sundgren (1929–2019) också.

På hemmaplan var Parkinson så stor att han ibland även fick spela sig själv i olika tv-serier och filmer. Bland annat Richard Curtis-klassikern ”Love actually”.

Aftonbladets Jan-Olov Andersson och Michael Parkinson.

Som en polare

Det är lätt att förstå hur han alltid (med något undantag, vi återkommer till det) fick sina gäster att bli så avslappnade. Efter tjugo minuters samtal med honom när vi sågs, kände man sig nästan som en polare med honom.

Jag frågade om hans förklaring till sin egen framgång. Utan att på något sätt låta skrytsam, sa han:

– Jag är helt enkelt ingen dålig journalist. Ställer rätt frågor, lyssnar på svaren, har förmågan att ändra inriktning på en intervju om gästen säger något oväntat.

Han hade mer än 2 000 kända gäster i sitt program. En av de han var mest nöjd med var mötet med Shirley MacLaine.

– Vi flirtade med varandra på ett sätt som blev väldigt bra.

Michael Parkinson.

Katastrofala mötet med Hollywoodstjärnan

Riktigt dålig stämning blev det när Hollywood-stjärnan Meg Ryan skulle göra pr för sin roll i Jane Campion-filmen ”In the cut”, en erotisk thriller.

– Ett katastrofalt möte, lika mycket mitt som hennes fel.

När vi sågs hade han just gått i pension. Varför slutade du med tv-showen, frågade jag.

– Officiellt för att jag hade gjort den så länge. Sanningen är att jag var trött på nya chefer, nya idéer och nya ungdomsinriktade målgrupper.

Meg Ryan.

Ångrade djupt

Han sa att den enda av sina gäster han så småningom blev kompis med var skådespelaren och komikern Billy Connolly.

Han kunde ha blivit det med Clint Eastwood och det är något han ångrade djupt, berättade han för mig:

– Andra gången Clint Eastwood var gäst sa han efteråt: ”Jag vet att du gillar jazz. Min son Kyle spelar i London med sitt band. Ska vi inte gå ut och äta middag och sedan lyssna på honom?”. Och jag hör mig själv säga ”jag är ledsen, jag är för trött”. Du skulle sett min frus blick när hon såg programmet. ”Jag trodde inte mina öron när du sa så där”, sa hon. Hon är en stor fan av honom. Men vårt 50-åriga äktenskap överlevde det också (skratt).

”Efter en kort tids sjukdom somnade Michael Parkinson in stillsamt i sitt hem i natt omgiven av sin familj”, skriver familjen i ett meddelande till BBC och ber om tid ifred att sörja.

Han lämnar efter sig frun Mary, 87, och tre söner.