Polisanmäler svenska hbtq-aktivisten Petter Wallenberg

Indiska artisten Pragya Pallavi: ”Han har utnyttjat mig”

Uppdaterad 2019-08-03 | Publicerad 2019-08-02

Pragya Pallavi har polisanmält hbtq-aktivisten Petter Wallenberg och hans Rainbow Riots.

Enligt den indiska artisten har Wallenberg lurat henne på intäkter för musik som hon har spelar in.

– Vi är en ideell organisation, vi tjänar inte miljoner och det vet Pragya också, säger Petter Wallenberg.

Pragya Pallavi, Indiens första öppet lesbiska artist, har polisanmält den svenska hbtq-aktivisten och musikproducenten Petter Wallenberg och hans organisation Rainbow Riots.

Enligt Pallavis polisanmälan, som gjordes till svensk polis förra veckan, har Wallenberg och hans organisation lurat henne på intäkter för musik som hon skrivit och producerat tillsammans med Petter Wallenberg och som Rainbow Riots har gett ut utan att ge henne ersättning för.

– Det känns fruktansvärt. Han utnyttjar mitt material och musik som jag har skrivit. Vi skrev aldrig något kontrakt. Jag trodde att eftersom de var en välgörenhetsorganisation så skulle det lösa sig efter hand, säger Pragya Pallavi över telefon från Indien.

”Andra hade fått betalt”

Rainbow Riots spelar på Pridefestivalen i Stockholm på lördagen, tillsammans med ett 30-tal artister från Indien. Pallavi skulle också ha deltagit men fick tidigare i våras beskedet att hennes medverkan ställts in.

– Efter att jag dumpats insåg jag att jag gjort allt det här arbetet för Petter utan ersättning. Jag fick veta att andra hade fått betalt och förstod vad jag har för rättigheter som upphovsperson, säger hon.

– Jag tror att Petter Wallenberg utnyttjar artister i min del av världen som inte har samma rättigheter som han har för att kunna slå sig fram och göra sig ett namn som musikproducent och låtskrivare.

Petter Wallenberg säger att anklagelserna är sårande och menar att ersättningen hon erbjudits står i paritet med vad de andra får.

– Alla vi som jobbar med detta är volontärer. Vi är en ideell organisation, vi tjänar inte miljoner och det vet Pragya också. Vi hade också velat ha med henne i Stockholm, men vi har inte kunnat komma överens och hon har gjort hotfulla anklagelser i sociala medier.

”Utnyttjad och kränkt”

Han får medhåll av indiska rapparen Tropical Marca, som också är del i projektet och beskriver det hela som ett bråk som kom från ingenstans.

– Vi andra gick med i detta för att vi tycker att det är en viktig fråga. Jag har fått pengar för omkostnader men för oss andra har det inte varit en fråga om pengar, säger han.

I Sverige har Pragya Pallavi fått hjälp av advokaten Pia Janné som menar att det finns sms och mejlkonversationer som visar att Pallavi skapat låtarna tillsammans med Wallenberg.

– Hon känner sig utnyttjad och väldigt kränkt. Hon tycker att Petter har tagit åt sig äran för allt det arbete som de har skapat tillsammans, säger hon.

Petter Wallenberg ska ha erbjudit henne 20 000 kronor i ersättning för sin arbetsinsats, förutom ersättning för omkostnader.

”Väldigt lågt bud”

På inrådan från sina rådgivare i Indien svarade Pallavi med att kräva en halv miljon. Det sänktes sedan till 112 000 kronor.

– Det var ett svar på ett väldigt lågt bud från Petter. Meningen var att de skulle fortsätta diskutera men det slutade med att Petter tog bort henne helt och hållet från projektet istället och dundrade fram med sin planerade lansering av ”Rainbow Riots India”, säger Pia Janné.

– I sammanhanget är det mycket pengar. Vi har verkligen försökt möta hennes krav men vi kan inte ge henne en halv miljon, säger Petter Wallenberg.

Statliga bidrag

För att genomföra projektet i Indien har Rainbow Riots fått statligt stöd, 280 000 kronor från Musikverket och 389 000 kronor rån Svenska institutet.

– Det är pengar för två år. Fem resor till Indien, sex musikvideor och ett album, artister och dansare får pengar, scenkläder, boende. Jag själv lever på mina andra projekt, säger Petter Wallenberg.

Petter Wallenberg har tidigare hamnat i upphovsrättsbråk. 2013 anklagade Leila K honom för att ha släppt en låt där han använt hennes röst utan tillåtelse.

När Wallenberg två år tidigare släppte en bok om Leila K hotade en av hennes vänner med att polisanmäla honom efter att ovetandes ha citerats över tolv sidor i boken.

Petter Wallenberg säger att båda sakerna blev uppblåsta av media.

– Jag och Laila är vänner, säger han.


PODD: Från Stonewall Inn till Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.

Stockholm Pride 2018.

   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln