Coverbandets flygresa stoppades av en duva

Fick vända: Duva kraschade rätt in i motorn

avAngelica Linde

1 av 2
Medlemmarna i ”Smalare än Thord”.

Coverbandets flyg stoppades på väg till en spelning – av en fågel.

Och när planet vänder för att landa så flyger ännu en fågel in i motorn.

– Piloterna säger att det nästan aldrig händer att en fågel flyger in i motorn. Men nu hände det både på upp- och nervägen för oss, säger Thord Jonsson, sångaren i coverbandet Smalare än Thord.

Coverbandet Smalare än Thord var på väg till en spelning i Åre när en duva plötsligt flög in i motorn på flygplanet tidigare idag. Piloterna, som måste se till att det inte blivit något tekniskt problem, tvingades vända tillbaka för att landa.

Då kraschar ännu en fågel in i motorn, berättar Thord Jonsson, sångaren i bandet.

– Det ryktas om att det var en pilgrimsfalk på nervägen. Eftersom jag är fågelskådare är det ju en dubbel sorg om det stämmer. För de är fredade och ganska ovanliga, säger han och fortsätter:

– Piloterna säger att det är en väldigt ovanlig situation. Att det nästan aldrig hänt dem att en fågel flyger in i motorn. Men nu hände det både på upp- och nervägen för oss.

”Gick förvånansvärt snabbt”

När Nöjesbladet når coverbandet är de just på väg att kliva på ett nytt plan mot Östersund, varifrån de sedan ska ta sig till Åre för att uppträda på en afterski. Bandmedlemmarna är förvånade över att de inte behövde vänta mer än en timme på Arlanda innan de kunde ge sig av igen.

– Man blev ju lite besviken först när planet tvingades vända. Man tänkte att det skulle ta tid, men det har gått förvånansvärt snabbt. Vi landade ungefär kvart över nio på morgonen och planet vi går på nu ska lyfta 10:15, säger sångaren.

Hoppas de slipper fler ”terroristduvor”

Eftersom det gick så snabbt att ordna ett nytt flygplan är de inte oroliga över att behöva missa sin spelning.

– Om inga fler terroristduvor dyker upp ska det väl gå bra, säger Thord Jonsson.

Swedavia bekräftar att det var en flygincident som gjorde att planet tvingades vända tillbaka till Arlanda.