Hur många av dina kläder har en egen Wikipediasida?

Filmgalasäsongen är igång.

Och med den kommer snygga men ack så tråkiga klänningar.

Jag hoppas på ett nytt Björk-ögonblick, men hoppas nog förgäves.

Nu lyser dollartecknen i alla modedesigners ögon. Plagiatörerna plockar fram sina tyger. Stylisterna andas i påsar. Och Hollywoodkolumnisterna vässar sina pennor.

Galasäsongen är en multimiljonindustri som bygger på att alla följer spelreglerna. Vem som bär vad och hur kan påverka framtiden för många människor. Särskilt på den prestigefulla Oscarsgalan som tv-sänds till nästan hela världen.

Hamnar du på bäst klädda-listan kan både din och designerns karriär få en rejäl skjuts.

Hamnar du bland de sämst klädda kan du i bästa fall räkna med att hånas och hängas ut i tidningar och på sajter.

Celine Dions bakochframvända kostym från Oscars­galan 1999 fnissas det fort­farande åt, men det VAR åtminstone en John Galli­ano.

Isländska sångerskan Björks ”fashion faux pas” från 2001 var mycket större än så. Inte bara var svanklänningen ett finger i ansiktet på  Hollywoods konventioner, den var dessutom designad av en okänd modeskapare.

Klänningen hånades, blev ett stående skämt i amerikanska satirprogram och Björk idiotförklarades .”Vad som förvånar mig är att folk trodde att jag försökte passa in men fick det om bakfoten, som om jag förväntade mig att att alla skulle bära på­fågelklänningar och gorilladräkter!”, sade Björk till GQ 2007.

Men med tiden har klänningen fått upprättelse. Nu har den en egen Wikipediasida (hur många av dina kläder kan skryta med det?), en egen Facebooksida och säljs som Halloweenkostym på nätet.

Klänningen har blivit ikonisk. Ett popkonstverk skapat långt innan Lady Gaga börjde klä sig i kött.

För det krävdes en okonventionell dansk filmskapare (Lars von Trier) som anlitade en lika okonventionell isländsk artist (Björk) som i sin tur anlitade en minst lika okonventionell makedonsk modedesigner (Marjan Pejoski).

Oddsen för att en sådan fantastiskt ohelig treenighet ska uppstå igen i konservativa, ängsliga Holly­wood är skyhöga.

Det har inte hänt de senaste 13 åren.

Men man kan alltid hoppas.

Följ ämnen i artikeln