Sverige är under attack i ny thriller

avMathilde Albinsson

1 av 5

Sverige är under attack i katastrofthrillern ”Den blomstertid nu kommer”.

Filmen har en budget på 18,5 miljoner och är Norrköpingbaserade filmkollektivet Crazy Pictures första långfilm.

– Målet har hela tiden varit att göra något som känns lite annorlunda och spektakulärt, säger Albin Pettersson, en av filmskaparna.

Filmen, som beskrivs som en katastrofthriller, har vuxit fram under flera års tid – men är kanske mer aktuell än någonsin.

– Idén föddes för mer än sju år sedan. Då grundade den sig i vad som händer om flyglarmet (Viktigt meddelande till allmänheten, även kallad ”Hesa Fredrik”, reds. anm.) skulle gå, men utan att vara en övning. Vad skulle man göra då? Vi själva hade ingen aning. Det är nog för att vi känner oss ganska trygga här. Det händer inte så mycket. Men tänk om allt det där man ser på tv skulle hända oss här i Sverige också? Det satte grundidén, säger Albin Pettersson, en av fem filmskapare, och fortsätter:

– Sedan har det ju under tiden som vi jobbat med filmen tyvärr blivit ett mer aktuellt ämne. Världsläget har kommit närmare Sverige och Europa. Det är naturligtvis en väldigt tråkig utveckling, men filmen i sig är ju därmed superaktuell.

Vill skapa spektakulär biofilm

”Den blomstertid nu kommer” skildrar en mystisk attack mot Sverige, samtidigt som karaktären Alex (Christoffer Nordenrot) tvingas tillbaka till sin barndomsby. Väl där får han återse en gammal ungdomskärlek och träffar även sin far, som han har en knepig relation till. Mitt i en omskakande, rikstäckande katastrofsituation tvingas han också ta itu med sina egna, privata problem.

– I grund och botten handlar filmen om att ta till vara på det man har innan det är för sent – innan tiden rinner oss ur händerna. När det otänkbara sker, vad prioriterar vi egentligen då? Vad är viktigt? Det vill vi gärna sätta fokus på, berättar Albin Pettersson.

Men målet med filmen har också varit att skapa en spektakulär upplevelse för tittaren – en sådan där film som bara måste ses på bio.

Och det är tydligt att man har lagt ner mycket arbete på specialeffekterna.

I den korta teasern, som släpptes i december, skymtas en militärhelikopter krascha i skogen. Och i dagarna spelades en omfattande effektscen in, där ytterligare en annan helikopter kraschade in i en fyra meter hög kyrka.

Heliktoper kraschade Kolmårdenkyrka

Scenen har spelats in med hjälp av olika tekniker.

– Vi jobbar på olika sätt i filmen. Vissa effekter är på riktigt. Vi har flippat bilar och eldat och sådär, men så gör vi en del grejer digitalt i postproduktion och jobbar även med miniatyrer. Man kanske inte har råd eller möjlighet att krascha en helikopter i en kyrka, så det här är en miniatyr av Kvarsebo kyrka vid Kolmården.

Filmteamet har dessutom filmat inne i den riktiga kyrkan, samt byggt en tvåhundra kvadratmeter stor kuliss av kyrkosalen som de använder i en scen precis efter helikopterkraschen, där det regnar in genom det förstörda taket.

– Just den scenen speglar hela projektet på det sättet att vi har lagt ner väldigt mycket jobb och tid.

Mångmiljonbudget

”Den blomstertid nu kommer” har enligt Albin Pettersson en budget på runt 18,5 miljoner kronor, vilken har skapats med hjälp av en Kickstarterkampanj, skriver filmsajten Moviezine.

I rollistan finns förutom Christoffer Nordenrot, Lisa Henni, Jesper Barkselius och Pia Halvorsen. Nordenrot har också varit med och skrivit manus tillsammans med Crazy Pictures.

”Den blomstertid nu kommer” har planerad biopremiär midsommar 2018.

– Vi har jobbat med filmen så länge och hela anledningen är ju att få visa upp den och att folk ska se den och gilla den, eller inte gilla den – men åtminstone diskutera den. Så vi är ju så sjukt peppade på att få släppa den!, säger Albin Pettersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film