Björn Runge varnades för Glenn Close

Publicerad 2018-07-25

Filmmakaren om samtalet från Stellan Skarsgård

HOLLYWOOD

Björn Runge var nervös inför sitt första möte med storstjärnan Glenn Close.

I den svenske filmmakarens öron ringde Stellan Skarsgårds varning:

– Hon äter såna som oss till frukost.

Runge, 57, skrattar lätt när han återberättar historien för Nöjesbladet på Beverly Hillshotellet Four Seasons.

I dag är det historia och hans första engelskspråkiga film, ”The wife”, är äntligen på väg ut på biograferna.

Men då, 2014, var det blodigt allvar.

Close, den gamla ”Farlig förbindelse”-stjärnan, hade sett svenskens fyrfaldigt Guldbaggebelönade ”Om jag vänder mig om” och bokat ett möte med honom. På spel stod det prestigefyllda uppdraget att få regissera henne, Jonathan Pryce och Christian Slater i ”The wife”.

Dramat kretsar kring en kvinna som ifrågasätter sina livsval när hon reser med sin make till Stockholm då han ska tilldelas Nobelpriset.

Efter att producenten gett Runge förtroendet satt Close med det slutgiltiga avgörandet i sin hand.

Då ringde Stellan Skarsgård.

– Han berättade att hon kontaktat honom och frågat om mig, säger Runge.

Pratade i timmar

Den svenske skådespelarveteranen med stor erfarenhet av Hollywoodikoner uppmanade Runge att vara sig själv. Men han förklarade också att den sexfaldigt Oscarsnominerade 71-åringen inte borde underskattas.

– Jag fick höra att hon äter såna som oss till frukost, säger Runge.

Det var med andra ord inte överraskande att Runge drabbades av fjärilar i magen när skådespelerskan till slut kallade på honom.

– Jag reste till New York och åt frukost med henne på ett café i Greenwich Village. I två timmar pratade vi om manuset, om teater, om livet. Sen tittade hon plötsligt på mig och det blev tyst innan hon sa, ”Jag vill att du ska regissera den här filmen”.

Egentligen skulle det färdiga resultatet ha haft amerikansk premiär redan i höstas. Men då exploderade hela ”metoo-grejen.

– Jag tyckte att det hade varit fint för filmen att vara ute då, säger Runge om dramat som kan sägas ha paralleller till metoo.

– Men Sony classics (den amerikanska distributören, reds anm) ansåg att den borde släppas nu i sommar för att ha mer plats.

Glasgow blev Stockholm

På frågan om beslutet i fjol gjorde honom frustrerad rycker han på axlarna.

– Man är så van vid det. Jag gjorde en teaterproduktion i Stockholm i stället. Och det var intressant eftersom Glenn Close, Jonathan Pryce och Christian Slater alla kommer från teatervärlden. Det var lätt för oss att arbeta tillsammans.

Trots att historien till stor del utspelas i Stockholm gjordes inspelningarna i Glasgow.

– Det var såklart en pengafråga, säger Runge.

Ändå tycker han att det fungerade.

– Dagens Stockholm ser inte ut som i början av 1990-talet, särskilt inte interiörerna. Det var andra färger då, lite mörkare, och det var annorlunda. Men Glasgow ser ut som Stockholm på den tiden, så det var lätt.

Svensk tradition

Man skulle kunna tro att den som gör sin första engelskspråkiga film med ett gäng storstjärnor känner en viss rädsla.

Men det är något Björn Runge förnekar.

– Nej, jag gjorde inte det eftersom det var Glenn Close som valde mig. För oss handlade det mycket om tillit - en tillit som går långt och på djupet. Den följde mig genom hela projektet.

– Jag tror att skådespelarna kände sig fria och jag vet att det var en bra stämning under produktionen. Vi slutade ofta innan dagen var över.

Han säger att han lärde ensemblen en ”svensk tradition”.

– Jag tror den kommer från Ingmar Bergman. Vi jobbar med närbilder på ett sätt de inte är vana vid. Särskilt Glenn var mycket överraskad efteråt. Så hela uppbyggnaden av tillit har faktiskt varit mycket glädjande.

Rockbjörnen