Jon Skolmen & Lasse Åberg ett lika klassiskt humorpar som Helan & Halvan

Publicerad 2019-03-29

Jon Skolmen har via ”Sällskapsresan”-filmerna för alltid en plats i den svenska historien.

Trots att han inte finns på riktigt, har jag svårt att tänka mig att någon norsk medborgare inom rimlig tid kan bli så folkkär i Sverige som Ole Bramserud.

I snart 40 år har han älskats av generation efter generation för sitt sätt att blåsa lite liv i Lasse Åbergs blyge Stig-Helmer i sex succéfilmer.

Rolv Wesenlund (1936-2013) må kanske vara snäppet mer populär i hemlandet. Men i Sverige finns det ingen norrman som är populärare än Jon Skolmen. Generation efter generation har vuxit upp med Lasse Åbergs ”Sällskapsresan”-filmer, de tycks ständigt rulla på en eller flera tv-kanaler, och det finns väl inte många som inte har tagit den lätt galne Ole Bramserud till sina hjärtan.

Han och Lasse Åberg träffades på tv-festivalen i Montreaux.

En festival som tappat lite av sin glans nu för tiden, men under 1960-, 1970- och 1980-talen hade festivalen och dess priser större betydelse, innan reklam-tv:s stora genombrott i Europa, innan det fanns 57 Channels (and nothin' on) som Bruce Springsteen så träffsäkert sjöng i början av 1990-talet.

Inte konstigt att de skandinaviska nyskaparna fann varandra

Lasse Åberg, ofta ihop med konstnären Ardy Strüwer, var en pionjär inom SVT:s underhållning med smått galna och vansinniga sketcher. Och barnprogram. Jon Skolmen hade gjort en liknande karriär på NRK, norsk public service-tv. Först barnprogram, sedan vuxenhumor. Blev prisbelönad i Montreaux. Inte konstigt att de båda skandinaviska nyskaparna fann varandra och började umgås när de stötte på varandra där. Jämngamla var de också.

När Lasse Åberg och hans medförfattare/producent Bo Jonsson (1938-2018) skulle följa upp succéfilmen ”Repmånad eller Hur man gör pojkar av män” (1979) med en skildring av svenskar på charterresa, skapade de rollfiguren Stig-Helmer åt Lasse Åberg. En blyg och bortkommen vuxen man som mentalt knappt ens hade kommit in i tonåren.

Genidraget var att låta Stig-Helmer få Ole Bramserud i flygsätet bredvid sig under turen från Stockholm till Kanarieöarna. Han som lurade Stig-Helmer att försöka få juice ur den knapp i taket som man använder för att kalla på flygvärdinnan.

Skolmens energi smittade av sig på hela filmerna

Sedan blev de rumskamrater. Ole var raka motsatsen till Stig-Helmer. Hyperenergisk, norskt hurtig, social, humoristisk, prylgalen och världsvan, åtminstone enligt honom själv. Han blev ”motorn” i alla sex ”Sällskapsresan”-filmerna, den som såg till att Stig-Helmer drogs med på diverse äventyr, även med det motsatta könet.

Kemin var omedelbar. Skolmens energi smittade av sig på hela filmerna och han bjöds in till svenska tv-program som ”Nöjesmaskinen” och ”Nöjesmassakern”.

Men det är som Ole Bramserud vi aldrig glömmer Jon Skolmen.
För oss skandinaver är han och Lasse Åberg ett lika klassiskt humorpar som någonsin Helan & Halvan.