Michael Nyqvist död

Michael Nyqvists hemliga projekt i slutskedet av livet

avAgnes Aronsson

1 av 4

I går dog den folkkära skådespelaren Michael Nyqvist.

När han gick bort var han mitt i arbetet av en ännu okänd bok.

– Han var en väldigt skicklig författare och hade det som sin förmåga att få ur sig känslor, säger Adam Dahlin, förlagschef på Forum bokförlag.

Michael Nyqvist dog i går, endast 56 år gammal, efter en tids kamp mot cancer. För de flesta är han mest välkänd som skådespelare, men har även publicerat två böcker. ”När barnet lagt sig” gavs ut 2009 och handlade om sökandet efter hans biologiska föräldrar. ”Dansa för oss” från 2013 kretsade kring Michael Nyqvists yrkesidentitet. Sedan den senaste boken gavs ut har han haft tankar på en tredje bok, vilket GP var först att rapportera om. Den fortsatte han arbeta på även under sin sista tid i livet, berättar förlagschefen Adam Dahlin på Forum bokförlag.

– Man kan väl säga så mycket som att han fortsatte skriva om och gräva i sitt egna förflutna.

– Det är sorgligt att det inte fick komma ut, säger han.

Under långa inspelningsperioder behövde Michael Nyqvist skrivandet som någon slags ventil, enligt Adam Dahlin, och han kunde sitta på sitt hotellrum och skriva under långa tider av väntan.

– Trots att han hela tiden var ute i världen och spelade in filmer, så höll han skrivandet väldigt högt. Jag uppfattade det som viktigt för honom och jag upplevde det som genuint, säger han.

”Kände sig bättre”

Senast de hördes av var för bara några veckor sedan, i början av juni. Han visste om cancerbeskedet, men det var något som Michael Nyqvist ville hålla hemligt.

– Han hörde av sig och berättade att han kände sig bättre. Han hade planer på att komma vidare i skrivandet, och ville ha böcker som ”research”-inspiration. Det var ett uppmuntrande samtal så därför blev det en chock igår, säger Adam Dahlin.

Det fanns aldrig något konkret utgivningsdatum för boken och det han skrivit på fanns bara i hans dator. Det är oklart hur långt Michael Nyqvist kom i processen, eller om ens delar av den tredje boken är färdig. Men om det finns något att ge ut, skulle Adam Dahlin mer än gärna göra det på förlaget.

– Det är klart att vi skulle om familjen ville det, självklart. Och om det hade varit Mickes önskan, absolut. Det vore en ära i så fall, men det är ett hypotetiskt resonemang såklart, säger han.

”Förmåga att få ur sig känslor”

Han berättar att Michael Nyqvist även hade drömmar om att börja regissera. Han hade filmmanus-idéer som han var på gång med, och han hade även ett pågående barnboksprojekt hos ett annat förlag.

– Han var en väldigt skicklig författare och hade det som sin förmåga att få ur sig känslor. Inte bara på en scen utan på ett papper också. Han hade som en motorväg mellan hjärta, mage och hjärna, och han kunde få ur sig känslor som få av oss kan. Det är hemligheten till hans storhet tror jag, och det visar sig både i skrift, på scen och i film, säger Adam Dahlin.

ARTIKELN HANDLAR OM