PRESENTERAS AV

Cornelis Vreeswjik hade fyllt 80 idag — hyllas i Allsången

Uppdaterad 2018-03-11 | Publicerad 2017-08-08

30 år efter hans bortgång spelas ikonens musik fortfarande flitigt.

Idag skulle Cornelis Vreeswjik ha fyllt 80 år – och hyllas i ”Allsång på Skansen”.

Han blev bara 50 år gammal, men under sitt korta liv hann Cornelis Vreeswjik lämna efter sig en diger låtskatt. Dryga 500 låtar och 38 album närmare bestämt, och idag, trettio år efter hans bortgång spelas han fortfarande flitigt på radio så väl som Spotify. Ikväll hedras hans minne i ”Allsång på Skansen”, där sonen Jack Vreeswjik planerar att framföra flera av faderns låtar. För Nöjesbladet berättar Sanna Nielsen hur kvällens program kommer hylla den folkkäre artisten:

– Vi kommer bjuda på ett Cornelis- medley, han fyller 80 år idag så vi tänkte passa på att sjunga lite av hans låtskatt.

Oväntat genombrott

Cornelis slog igenom på 1960-talet, efter att ha fått sin dikt ”den förtrollade telefonen” publicerad i Dagens Nyheter. Han gjorde sig snabbt ett namn som duktig poet och visskrivare, och året därpå spelade han in sin första LP, ”Ballader och oförskämdheter”, som kom ut våren 1964. En omfattande Sverigeturné, med stornamn som Fred Åkerström och Torgny Björk följde, och inom ett år hade debutskivan sålt guld.

– Jag skulle bli journalist och det där med skivan var ett litet extraknäck tänkte jag. Och själv föreslog jag att dom skulle kalla skivan för "Ballader och fräckisar" för man hade ju ett litet om ännu inte så välutvecklat kommersiellt väderkorn. Men det tyckte producenten var för häftigt och så blev det Ballader och oförskämdheter i stället. Sen stack jag på semester med fru och barn till Holland, berättade Cornelis i en intervju med Jan Guillou i februari 1979 vilken publicerats i boken ”Artister”.

Det var först vid hemkomsten som Cornelis insåg vilken succé debuten blivit då han gick förbi en bokhandel på Sveavägen.

– Där i fönstret hängde bilden på mig från skivomslaget och så ett textat plakat där det stod att den nya upplagan av den slutsålda skivan inte kunde komma förrän då och då på grund av semester. Jag trodde inte mina ögon. Så när vi kom hem hängde förstås skivbolaget på låset. Och vi som bodde i rivningskvart kunde köpa ny lägenhet och grammofonbolaget började tjata om turné. Tja och så kort därefter råkade ju "Brevet från kolonin" komma till.

Under åren som följde släppte Cornelis flertalet populära visor, och med visor som ”I natt jag drömde” och ”Brev från kolonien” på Svensktoppen var han snabbt ett både väletablerat och folkkärt namn.

Tufft i privatlivet

Karriären gick som på räls, och av vänner beskrevs han som både generös och godhjärtad. Men privat hade Cornelis problem med både ekonomin och alkoholen. Artisten hotades med konkurs och avtjänade flera kortare fängelse för bland annat rattfylla och krogslagsmål. Under 80-talet började även hälsan att svikta. 1985 fick han diagnosen diabetes och kort därpå diagnosticerades han även med levercancer.

Ändå jobbade Cornelis in i det sista. Sommaren 1987 gjorde flera hyllade framträdanden vid bland annat Roskildefestivalen och Visfestivalen i Västervik, och i september spelade han in sin sista skiva, ”Till Fatumeh- rapport från de osaligas ängder”. Skivan skulle dock komma ut postumt. Cornelis Vreeswjik gick nämligen bort den 12 november 1987 på Södersjukhuset där han behandlades för sin levercancer. Han blev endast 50 år gammal.

Förutom att efterlämna en fantastisk låtskatt har Cornelis royalties även samlats i en fond. Fonden förvaltas av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne, som årligen delar ut Cornelis Vreeswijk- stipendiet. I fjol erhölls det av Thorsten Flinck.