Christer Björkman anmäld för juryfusk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-14

Schlagerchefen i blåsväder – anklagas för att styra juryn

SKELLEFTEÅ. Ett omfattande internt bråk skakar Melodifestivalen mitt under tävlingen.

I SVT:s egna program anklagas Christer Björkman för att påverka juryn och styra hur de röstar.

Utspelet har nu lett till en polisanmälan – mot schlagergeneralen och SVT.

Musikern Johan Norberg avslöjade själv hemligheterna i SVT:s morgonsoffa i går och berättade att han satt med i Stockholmsjuryn under finalen förra året.

I direktsändningen anklagar han Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman för att styra hur juryn röstar fram sin Eurovisionkandidat.

– Vi får direktiv från Christer Björkman vad vi ska rösta på. ”Absolut inte bröderna Rongedal, helst Charlotte Perrelli”. Namnen sägs inte, men det står ”rösta helst inte på något som är typisk musikermusik”, ”helst inte på något som är dialektalt svenskt”. ”Rösta på något som kan slå internationellt”, säger Johan Norberg i programmet.

Han förklarar att juryn genast förstod att det var bröderna Rongedal, Frida Muranius och Charlotte Perrelli som Christer Björkman menade.

– Fem punkter fick vi, så man vet ju tydligt vad det är som ska fram. Sedan kan vi gå emot, naturligtvis. Men den här känslan av att vem som helst kan komma med?… då det avslöjas att det inte stämmer så tror jag att folk kommer att bli rätt förbannade, säger han.

”Begriper ingenting”

Christer Björkman är rasande efter inslaget i SVT där Norberg får stå oemotsagd.

– Jag är bestört och begriper ingenting. Jag förstår inte syftet med att Johan Norberg vill fara med osanning, säger han.

Björkman förklarar att SVT gav jurygrupperna några punkter att tänka på i omröstningen men att de också gick ut till alla 66 personer i juryn.

– Norberg refererar till ledord som aldrig har sagts. Vad som sagts på SVT:s direktiv är att de ska tänka Eurovision 2008, hits, internationellt och att det inte ska vara något som bara funkar lokalt i Sverige.

Uppmanar att anmäla

För låtskrivaren Henrik Bie, som står bakom Caracolas bidrag ”Smiling in love” förra året, blev Johan Norbergs uttalanden droppen.

– Jag lämnade in en polisanmälan under kvällen mot Christer Björkman, SVT och Eva Hamilton. Jag uppmanar svenska folket att göra detsamma, säger Henrik Bie.

På Södermalmspolisen bekräftar man att det finns en pågående anmälan riktad mot SVT, Eva Hamilton och Christer Björkman. Man vill däremot inte kommentera den eftersom de bedömer att anmälan snarare kommer att hamna hos Justitiekanslern än hos polisen.

– Efter att ha skickat in 32 bidrag kom jag på fusket. Det blir ungefär 320? 000 kronor i demokostnader. Men jag är inte ute efter pengarna utan kräver en vettig utredning, säger Henrik Bie.

”En bluff”

Att SVT:s inledde första deltävlingen med att visa i tv-rutan ”Ni skickade in 3?440 bidrag” menar han är ett hån.

Av årets 32 bidrag är en låt från allmänheten.

– Att alla kan komma med i Melodifestivalen är en bluff. SVT blåser svenska folket på sina pengar, säger låtskrivaren Henrik Bie.

SVT:s chef Eva Hamilton har inte gått att nå för en kommentar och Christer Björkman vill inte besvara några frågor om polisanmälan.

– Jag har inga kommentarer för jag känner inte till det, säger han.

”Sista pusselbiten”

Nöjesbladet kunde redan förra veckan avslöja att branschorganisationen för Svenska kompositörer av populärmusik, Skap, påbörjat en granskning av Melodifestivalen och juryarbetet.

Örjan Englund som äger musikförlaget Eagle Songs har många års erfarenhet i Melodifestivalen. Han är en av dem som gjort en anmälan.

– Det Johan sa på nyheterna i morse är sista pusselbiten som behövs till Skap. Otroligt hedervärt. Och i direktsändning dessutom. Nu är det adjö till Björkman, säger han.

Skaps administrativa chef Mårten Karlsson blir förvånad över de nya uppgifterna.

– Intressant. Johan Norberg jobbar med oss och jag känner honom väl. Jag ska snacka med honom för det här var nytt för oss också. Vi ska absolut titta närmare på det här, säger han.

Läs ALLT om Melodifestivalen
2009

Följ ämnen i artikeln