Efter ’Lerins lärlingar’ framstår vi andra som de verkliga stollarna

Sandra Wejbro om ett program så feelgood att det nästan blir absurt

”Lerins lärlingar” (SVT) värmer upp tv-vintern som en kamin.

Men varför är det alltid de funktionsvarierades uppgift att lära oss andra stollar om livet?

Jag kände mig aningen lurad när jag föll pladask för ”Lerins lärlingar” (SVT). Att fylla ett program med ursympatiske Lars Lerin och en grupp sköna värmlänningar är så feelgood att det blir absurt. Som om produktionsbolaget Nexiko och SVT cyniskt tänkt ut exakt hur de ska spela så högt och gällt på våra känslosträngar som det bara är möjligt.

Och visst känns vissa ögonblick som skapade för den virala känsloöverdos som flödar över oss på sociala medier varje dag. En hund och en kanin som gosar: Åh, så gulligt! En amerikansk soldat kommer hem och överraskar sin familj: Snyft, så starkt! Allt ska väcka känslor för att gillas och delas till den grad att inget längre känns genuint. I ”Lerins lärlingar” överraskas deltagare av idolen Eric Saade, en resa till Cheiron-studion och sist men inte minst, drottning Silvia.

Det är fina ögonblick och väldigt roligt när kramiga konsteleven Birgitta visar drottningen tavlan ”Kärleken brinner” – ”för kärleken brinner mellan dig och kungen”. Men i jämförelse med deltagarnas egna starka berättelser känns de överdådiga överraskningarna överflödiga. Intervjuerna är fantastiskt fina. Nyfiket respektfullt penslar de fram vad deltagarna brinner för och deras funktionsvariationer blir en del av en stor och komplex väv.

Dagdrömmaren Janni målar fan-art, spelar symfoni­metal och har haft problem med självskadebeteende, eller som hon uttrycker det; ”jag småskärde mig själv tills jag fick se blodet flöda”. Dennis vill starta företaget Future revolution och uppfinna saker som gör världen bättre. Timmy vägrar åka på utflykt efter dåliga skolerfarenheter och drömmer om att skriva Max Martin-hits. Vi har också delfinfrälsta Jessica, ”dansprinsen” Pär och Viktor som beskriver sin diagnos som ”en känslighet man har, en styrka”.

De befinner sig i dagverksamhet för att de behöver lite extra hjälp, men efter att ha sett ”Lerins lärlingar” framstår vi andra som de verkliga stollarna. Med våra sociala koder, masker och filter. James, som har asperger, berättar att han ber folk att vara raka men att de ändå lindar in allt i artighet.


Sociala smörjmedel är naturligtvis nödvändigt för de flesta, vi behöver ingen upprättelse för dokusåpakoden ”jag är ju bara ärlig”, när man i själva verket är grymt elak. Men vad skulle hända om vi släpper på masken bara litegrann, om vi väljer en gnutta mer öppenhet och vänlighet?

Lars Lerin säger att han lär sig lika mycket av eleverna som de av honom. När funktionsnedsatta är med i tv, som teatergruppen Glada Hudik eller ”I en annan del av Köping” (TV4), får de ofta rollen av att lära oss andra något om de ”viktiga värdena” i livet. De blir inspirerande charmtroll, snarare än komplexa människor med både positiva och negativa sidor, vilket lätt kan kännas nedlåtande.

”Lerins lärlingar” undviker fällan genom att ge deltagarna tid och utrymme att definiera sig själva. Att vi andra lär oss något på köpet är en lyckosam bieffekt.


Veckans...

…obehagliga. Robbie Coltrane spelar folkkäre komikern Paul Finchley som anklagas för våldtäkt i den brittiska serien ”Fallande legend” (SVT). Känns historien lite bekant från verkligheten? Den är nämligen inspirerad av en utredning som gjordes 2012 i kölvattnet av pedofilskandalen runt BBC-profilen Jimmy Savile­. Frågan om Finchleys skuld ger en bitter, komplex eftersmak.

… lyckopiller. Nya Pixar-filmen ”Coco” fick hela fem plus av Karolina Fjellborg och jag är nästan benägen att hålla med henne. Färgstarkt, fantasifullt och roligt om – jovisst – döden.

… sport. I dag drar vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang i gång med invigningsceremoni, curling och snowboard (Kanal 5/Eurosport). Redan i morgon bitti finns svenska medaljchanser i längdskidåkning, närmare bestämt på damernas 15 km skiathlon.

… glitter. Lägligt placerad efter Melodifestivalen sänder TV4 ett sammandrag av Sveriges festligaste gala, nämligen QX Gaygala, som alltid brukar våga ta ut svängarna lite. Shima Niavarani är tillbaka som programledare efter förra årets succé.

… bästa. ”Nej, inte ännu en serie om ett barn som försvinner eller dör”, tänkte jag innan kanadensiska ”The disappearance” (HBO Nordic) dök upp. Originell och knäckande stark med ”Rectifys” Aden Young i en av huvudrollerna.

… hjältar. Inför OS borde alla kolla in dokumentären ”Underdogs” (SVT) om Luleå hockeys damlag. Den skildrar bland annat konflikten mellan tidigare stjärnbacken Emma Eliasson och förbundskapten Leif Boork, som ledde till att hon petades och sedan lade av. Spelarnas engagemang, trots svag uppbackning, är imponerande.

Följ ämnen i artikeln