Mina trashiga vänner portförbjöds i skolan

Jag hade två kompisar i mellanstadiet som inte var välkomna i skolan. Lotta och Jolly hette de. De var dåligt sällskap. Trash.

Sylvia Balac.

Den föräldralösa, rödhåriga Anne fick följa med in, och Agnes Cecilia, ja till och med Gusten Grodslukare och Gummi-­Tarzan. Men inte Lotta och Jolly.

Min lilla byskola hade ett märkligt pedagogiskt inslag som hette Lästa Boksidor. I varsitt häfte skulle vi skriva upp varje bok vi läst ut och hur många sidor den innehöll. Sedan fick vi ett par gånger i månaden var och en ställa oss upp vid skolbänken och högt förkunna hur många sidor vi slukat sammanlagt. Förnedrande både för den (jag) som läst sisådär 23 672 sidor (plugghäst!) och för den som läst 92 (förlorare!).

En bit in i ”projektet” fick vi börja sudda i våra anteckningsböcker. Lärarna hade nämligen kommit fram till att Wahlströms ungdomsböcker med röda och gröna ryggar var litteratur non grata och därför inte fick räknas in.

Bye bye Biggles. Hej då Hardy Boys. Sayonara Sally.
 

Att Wahlströms delade upp ryggarna i rött och grönt så att inte, Gud förbjude, nån pojk skulle råka läsa Kitty i stället för Tvillingdetektiverna eller en tös förvildas av böckerna om Hjortfot – det kan jag förstå om någon ondgjort sig över.

Men det handlade inte om det, utan om att det var ful och dålig litteratur.

Och genom att förbjuda böckerna fick de också vi som läste dem att känna oss fula och dåliga. Det var nog en och annan som gav upp läsandet helt och hållet där och då.

Jag fortsatte att läsa om Lottas och Jollys galna upptåg vid sidan av de ”fina” böckerna. För i motsats till lärarna i byn tyckte jag att de gav mig något. Jag lärde mig att det fanns andra barn med en förälder från ett annat land (Jolly). Att det är okej att göra bort sig ibland (båda). Och – inte minst – att mjölkchoklad och lakritsbåtar är en oslagbar kombination (Lotta).
 

Men det var ju på 80-talet det här. ­ Inte kväser väl någon barns läslust på 2000-­talet ...

*Harkel*

... ja förutom den kristna skolan i Borlänge som förbjöd Harry Potter-böckerna 2004, de australiska skolor som förbjöd Twilight-serien 2009 och skolorna i Chicago som förbjöd ”The perks of being a wallflower” tidigare i år, då.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln