Artister rycker in för att nå ut med corona-information

Kritiken från Cherrie: Det är synd att det är så sent

avOlivia Svenson, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tar hjälp av svenska artister för att nå ut med corona-information till minoriteter.

1.Cuz, Dree Low och Cherrie uppmanar sina följare att följa myndigheternas uppmaningar – men kommer också med kritik:

– Det är i såna här stunder man förstår hur bortglömda vi ofta blir, säger hon till SVT.

Cherrie, 1.Cuz , Z.E och Dree Low finns bland de artister som nu använder sina sociala kanaler för att nå ut med information om corona till minoriteter.

”Viktigt att vi som har föräldrar som kanske inte förstått hur allvarligt det här är, prata med era släktingar. Just nu är det viktigt att vi alla tar vårt ansvar”, skriver Cherrie på Instagram.

Kritiken: ”Vi blir bortglömda”

Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som kontaktat artisterna, uppger SVT, med hjälp av mediebolaget United screens music. Detta efter att Svensksomaliska läkarföreningen i måndags larmade om att minst sex av de dittills 15 döda i Sverige varit svensksomalier.

– För några dagar sen hörde de av sig och undrade om jag och andra artister, speciellt artister inom hiphop och r n’ b-världen och som kommer från förorterna, om vi kunde gå ut med information om viruset, säger Cherrie till SVT.

Foto: CAROLINA BYRMO
Cherrie.

Hon menar att det är en klassfråga att så många svensksomalier finns bland de döda.

– Det är i såna här stunder klasskillnaderna syns, det är i såna här stunder man förstår hur bortglömda vi ofta blir. Jag tycker att det är bra att de hörde av sig till oss artister för de vet att vi har de här följarna som de behöver nå, det är synd att det är så sent, säger hon i intervjun.

– Det känns väldigt nära. Jag är orolig för min mamma, jag är orolig för mina släktingar.

6000 affischer

Ett av problemen som lyfts fram är att information om coronaviruset inte har funnits tillgänglig på tillräckligt många språk. För Cherrie handlar det också om att många i förorterna inte har någon relation till vare sig myndigheter eller nyhetsmedier.

– Den är nog ganska obefintlig, om jag ska vara ärlig, det är därför det ser ut så här. Jag är ändå från orten, jag är somalier, det är inte vanligt för mig att få hjälp av myndigheter, det är inget man förväntar sig. Men jag hoppas att den relationen kan bli bättre när man ser vad som sker i såna här stunder, säger hon till SVT.

Under en presskonferens under onsdagen berättade Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr om att man nu också sätter upp 6 000 affischer på olika språk runt om i staden för att förtydliga informationen.

– VI har tagit fram info och spritt den, säger hon.

– Vi har också säkerställt att det finns material på olika språk på medborgarkontor. I stadsdelarna Rinkeby, Spånga, Tensta har vi haft möten. Det har gått ut mejl till alla föräldrar på somaliska och på äldreboenden har vi kommunicerat med anhöriga, säger Anna König Jerlmyr under presskonferensen.

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM