Nu tar Kalle Linds podd ”Snedtänkt” plats på scenen

”Det blir mycket ’Här är ditt liv’-känsla”

Uppdaterad 2023-11-09 | Publicerad 2023-03-03

Den populära podden har funnits i snart tio år och närmar sig 400 avsnitt.

Under fredagskvällen har scenshowen ”Snedtänkt med Kalle Lind & Co” premiär på Scalateatern i Stockholm.

– Varför? Varför inte? Nu skippar vi poddlyssnarna och koncentrerar oss på publiken, säger han.

Podden fortsätter parallellt som vanligt en gång i veckan. Men Kalle Lind, 47, förklarar varför han inte är så förtjust i att göra livepoddar.

– När man gör det, känns det bra i rummet. Men sedan tycker jag det blir sämre som poddar. Nu koncentrerar vi oss på publiken. Det blir mycket ”Här är ditt liv”-känsla, som på Lasse Holmqvists tid. Jag har en soffa, en powerpointduk och en pianist som jag kallar ”Tollarparn” (han heter Carl-Adam Landström).

– Jag kan inte helt förlita mig på samtalet, utan har bullat upp med lite annat öron- och ögongodis. Och jag har min finaste kostym också.

Kalle Lind.

Följer olika stickspår

Gäster och ämnen avslöjas inte i förväg. Ingen show kommer att vara den andra lik, mer än att man som i podden avhandlar subkulturer och mer eller mindre udda nöjespersoner och -ämnen.

– En del gäster är kända, några mycket kända, några okända, kanske någon rentav ökänd.

Nu är det så etablerat, men vad kommer namnet ”Snedtänkt” från? Finns det ens som ord?

– När man till exempel grävt i någon loppislåda och hittat diskuskastaren Ricky Bruchs singel från 1971, ”Baby do do” med ”Mej fångar ingen brud” som baksida. Då tänker jag: Hur tänkte de här? Här tänkte de väl snett? Sådant handlar podden om. Sedan blir ofta själva samtalen snedtänkta, med alla sina associativa stickspår. I mitt huvud känns det logiskt. Men jag tar inte åt mig äran av att ha hittat på ordet.

Kalle Lind tar däremot gärna på sig uppdraget att rädda den gamla nöjeshistorien.

– Det låter pretentiöst, men det finns så mycket bra som gjorts och så många spännande människoöden inom underhållningen. De kan gärna få ytterligare några minuter i rampljuset.

Kalle Lind.

”Vi talar samma språk”

Han beskriver sig själv som lillgammal. Umgicks mycket med sin mormor som barn. Fick humor-LP:n ”Lindeman gökar ånyo!” med Hasse & Tage som 5-åring.

– Den med punkrockare Trindeman Lindeman, tefatsexpert Ufo Lindeman med flera. Förmodligen den bästa skiva som gjorts!

Under senare år har han skrivit böcker om både Hasse & Tage och Karl Gerhard.

Hann du träffa Hans Alfredson?

– När jag var 17 år. Men det märkte nog inte han. Jag var med i en uppsatstävling där han satt i juryn. Och var en av de ungefär 30 gymnasieungdomar som vann. Vi fick åka till Stockholm. Gjorde bland annat studiebesök på Aftonbladet i Globen. Och på Skansen där Hasse Alfredson var vd och skulle visa oss runt. Men det hade han glömt, så han stod mest och pekade ut olika ställen, innan vi fick fotografera oss med honom framför direktörsvillan.

Under tre år tävlade du i ”På spåret”. Ökade det intresset för podden?

– Det tror jag man såg på Sveriges Radios statistik. Fredrik Lindström hade bjudit in sig själv som gäst i ”Snedtänkt” och bjöd sedan in mig till programmet. Inte konstigt att vi fick kontakt, vi talar samma språk.

Kalle Lind.

”Familjen är en bra realitycheck”

Henrik Dorsin är en annan själsfrände, inte minst när det gäller intressen för forna nöjesgiganter.

– Vi har funnit varandra. Det är det längsta ”Snedtänkt” som har gjorts. Öppen sluttid, efter tre och en halv timme gav jag upp.

Hur står fru och barn ut med att du grottar ned dig i dina specialintressen?

– Mina barn har välbehövlig distans. Min fru, som är psykolog… jag tror inte hon har läst någon av mina böcker. Familjen är en bra realitycheck. Jag hade väl helt kunnat stänga in mig i mitt bibliotek tills jag börjat lukta, om det inte funnits en verklighet som också är viktig.

Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz i ”På spåret”.