Vilka historier han kunde berätta – på svenska

Jens Peterson om sina möten med Christopher Lee – den enda i ”Sagan om ringen”-filmerna som träffat JRR Tolkien

Christopher Lee var filmhistoria.

När han gjorde intryck i ”Sagan om ringen” och ”Star wars” var han redan en legend.

Och vilka historier han kunde berätta när vi träffades. Även på svenska.

Christopher Lee var minnesvärde Bond-skurken Scaramanga i ”Mannen med den gyllene pistolen”. En klassisk Dracula. Och den som gillar kuriosa vet att Christopher Lee är med på skivomslaget till Paul McCartneys ”Band on the run” tillsammans med makarna McCartney. Han var också kusin till Ian Fleming som skrev böckerna om James Bond.

Christopher Lee var en mycket vänlig och välformulerad man. Med många intressen.

Var förlovad med en svenska

Man kunde prata om mycket med honom. När vi sågs på Nya Zeeland under filminspelningar chockade den gamle skräckveteranen mig med att vilja prata om Stockholm.

På svenska.

–Jag brukade tillbringa alla semestrar hos en familj i Stockholm, sa filmskurken med sin briljanta basröst.

Christopher Lee berättade att han var förlovad med en von Rosen. Han räknade upp gator i Stockholm där han bott på 1950-talet.

– De hade lägenhet på Nybrogatan och vi åkte ofta ut till Dalarö. Fiskade strömming. Jag bodde i Gamla stan och på Grev Turegatan, sa han på lätt bruten svenska. Drottningggatan. Men det är en skam vad de gjort med Sergels torg. Stockholm är en fin gammal stad.

Ja, vi firade nyligen 750-årsjubileum sa jag då.

– Jag var där på 700-årsjubileet, när de öppnade Riche och Teatergrillen.

Vilket minne du har!

– Ja, Stockholm glömmer man inte.

Inte heller Kiruna och Dalarna som han också älskade. Men för över 50 år sedan träffade han sin danska fru och reste mycket till den delen av Norden.

Träffade JRR Tolkien

Christopher Lee har inte bara mött Stockholm. Han var också den ende som jobbade med ”Sagan om ringen”-filmerna som träffade professor J R R Tolkien.

– Jag tror att Tolkien hade varit nöjd med filmerna, sa Christopher Lee. Andan och kärnan i hans böcker finns på bioduken, även om det gjorts ändringar.

Mötet med författaren skedde på 1950-talet.

– Jag hälsade på en vän på puben Eagle and the child, som var Tolkiens stampub. Han kom in, jag gick fram och sa att jag uppskattade böckerna. Han var en mycket vänlig, men tillbakadragen man.

Christopher Lee filmdebuterade på 1940-talet och har gjort över 250 filmer. Mest känd är han som Dracula, Fu Manchu, Frankensteins monster och Mumien, men han har också varit Sherlock Holmes och Greve Dooku i Star Wars-äventyren.

Många erfarenheter. Även innan han ställde sig framför filmkamerorna. På Nya Zeeland mötte han en man i filmteamet vars pappa han kände sedan länge.

- Jag träffade hans far under andra världskriget i El Alamein när jag var soldat i Special forces, berättade skådespelaren.

Gjorde stunts – som 80-åring

Lee var också medlem i tre fackföreningar för stuntmän. Han berättade att han gillar att göra så mycket som möjligt själv i actionfilmer och äventyr.

– Jag börjar bli lite för gammal för sånt där, men jag och Gandalf gjorde en del själva, sa Christopher Lee som då var 80 år. Det farligaste jag gjort var i Airport 77. Jag var 10 meter under vattnet och skulle öppna ögonen och se död ut. Jag gjorder det i tre dagar och fick reda på efteråt hur farligt det var.

I den internationella ”Mio min mio” som kom 1987 spelade han riddar Kato, mot Christian Bale som unge Jum-Jum. Björn Ulvaeus och Benny Andersson gjorde musiken till den Astrid LIndgren-filmatiseringen.

Många erfarenheter. Även innan han ställde sig framför filmkamerorna. På Nya Zeeland mötte han en man i filmteamet vars pappa han kände sedan länge.

- Jag träffade hans far under andra världskriget i El Alamein när jag var soldat i Special forces, berättade skådespelaren.

– I ”Star wars” skulle jag fäktas mot en Yoda som animerades senare. Det är inte lätt att fäktas med någon som inte är där.

Christopher Lee var alltid där. En stark närvaro. En vänlig bildad man med stor värdighet.

Och humor. Förra året när han var 92, sjöng han in singeln ”Darkest carols, faithful sing”.

Han behärskade många språk, och det var inte bara svenska han höll levande. Han berättade att han dubbade sig själv till italienska, franska och tyska.  Christopher Lee gjorde stort avtryck i filmens språk och lämnar efter sig en lång rad oförglömliga roller som håller berättelserna vid liv för många generationer.