Könsrolls-rock’n’roll i nyupptäckta sagor

SYLVIA BALAC om texterna sagoeliten rynkar på näsan åt

Döljer sig en prins eller prinsessa bakom denna grodfasad?

Trött på Disneys passiva prinsessor?

Håll då tummarna för att Franz Xaver von Schönwerths nyupptäckta sagor blir film.

Disneyimperiet har länge skott sig på bröderna Grimms sagor.

Filmerna hade blivit helt annorlunda om de inspirerats av Schönwerth i stället. Frågan är om de hade blivit av alls.

Franz Xaver von Schönwerths nedtecknade historier är nämligen betydligt mer vuxna i sitt innehåll. Eller vad sägs om en version av ”Hans och Greta” som innehåller ett erotiskt möte med en dvärg?

Ständigt i skuggan av sago­superstjärnorna bröderna Grimm har folkloristen nu fått ett litet uppsving efter att Schönwerth-afficionadon ­Erika Eichenseer 2010 ­hittade 500 outgivna sagor i ett arkiv i Bayern.

Delar av sagoeliten (jo, det finns en sådan) i ­både Tyskland och Storbritannien rynkar lite på näsan åt Schönwerth. Han pratade ju mest med enkelt byfolk i Bayern och uttryckte sig inte lika väl som bröderna Grimm.

Men det sagorna tycks sakna i litterär kvalitet tar de igen i variation.

Medan Jacob och Wilhelm Grimm har förskönat, friserat och anpassat sagorna är Schönwerths material råare och rakare.

Här finns svaga pojkar, starka flickor, ­elaka pappor och – en ung man som kysser en groda som förvandlas till en prinsessa.

Könsrolls-rock’n’roll, jämfört med de tillrättalagda historierna om snälla prinsessor och modiga män vi så länge matats med.

Det vore befriande att se några av Schönwerths historier bli film. Warner bros försökte kontakta Eichenseer 2012 men hon lät bli att höra av sig eftersom hon hade hört att bolaget bara sysslade med action­filmer.

Jag hoppas hon tänker om. Jag skulle exempelvis gärna se en filmversion av ”Flickan och kon”. Vad kon sysslar med vet jag inte, men sagan ska innehålla en scen i vilken hjältinnan räddar en förtrollad prins genom att hugga av svansen på en gigantisk katt med en yxa.

Lite för brutalt? Kanske. Men för att citera Erika Eichenseer som upptäckte sagorna: ”Livet är grymt. Och barn vet det”.

I dag har ”Berättelsen om Askungen” premiär på bio. Läs Emma Gray Munthes recension här.

Följ ämnen i artikeln