Linda Piras svar efter ministerns kritik

Skriver i öppet brev: ”Sticker det i ögonen när Linda Pira vill sätta sig i chefsstolen?”

Uppdaterad 2019-12-20 | Publicerad 2019-12-19

Linda Pira går till motattack efter ministerns utspel.

I ett öppet brev försvarar artisten sin nya app Workish – där privatpersoner kan ta sig an så kallade mikrojobb mot en avgift på 12 procent av arvodet.

”Det är en fråga om överlevnad. Hade det varit annorlunda så hade inte människor letat sig in i gigmarknaden i det första taget”, skriver Pira.

Linda Pira menar att hon blivit ett ”redskap i en politisk debatt” efter onsdagens lansering av appen Workish, som hon tagit fram med vännen och kollegan Rosanna Charles.

Appen fungerar som en förmedling mellan kunder som vill få enklare uppdrag utfört och personer som vill ha extrajobb. Tanken är att det ska kunna handla om allt från flytthjälp till att sätta upp tavlor eller gå ut med hunden. I avgift tar Workish 12 procent av arvodet. Men lanseringen möttes omedelbart av kritik från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som skrev på Twitter:

”Låga löner och sämre villkor är inte hippt.”

Kritik från facket

Även fackförbundet Handels kritiserade satsningen.

– Det är skitjobb till skitbetalt. I USA och Storbritannien kallas det här för lönestöld rakt ut, sa Max Karlsson, ordförande för lokala ungdomskommittén i Handels, till tidningen ETC.

I ett öppet brev går Linda Pira nu till motattack efter kritiken:

”Idén har fötts utav människor som själva har dragits med långtidsarbetslöshet, segregering och kraftigt utanförskap. I en socioekonomisk del av Sverige där så kallade arbetsmarknadsinsatser har hjälp lika lite som oförstående och inkompetenta lärare i skolan har gjort. Vi pratar om en plats där man vet hur man snickrar ihop ett hus tillsammans med ett par polare, men kanske inte där man är så akademiskt lagd”, skriver hon.

Svaret: ”Sticker det i ögonen?”

Artisten och entreprenören reagerar speciellt på att appen Workish och arbetsförhållandet för dem som tar sig an så kallade mikrojobb är ”inhumant”.

”Ja, det må vara inhumant att jobba med hushållsnära tjänster eller hantverksarbete om man i hela sitt liv vuxit upp med privilegier. Det låter som ett opportunistiskt försök till tolkningsföreträde som jag läser det. För den som inte har haft allt serverat hela livet, blir det inte en fråga om klass när möjligheten till arbete presenterar sig. Nej det är en fråga om överlevnad. Hade det varit annorlunda så hade inte människor letat sig in i gigmarknaden i det första taget,” skriver Linda Pira.

Hon ifrågasätter också om det är för att det är just hon som ligger bakom appen som kriken rullat in.

”Människor tjänar sitt levebröd dagligen med arbetsgivare som plockar ut sin del för att de förmedlar jobb. Sticker det i ögonen på dom när Linda Pira vill sätta sig i chefsstolen?”