Jessica Almenäs om tiden på TV4: Jättejobbigt

1 av 2

avJakob Meijer

NÖJE

Att förena en tv-karriär med föräldrarollen har inte alltid varit lätt för Jessica Almenäs.

Nu berättar hon att hon brottades med dåligt samvete under TV4-tiden.

– Jag tyckte det var jättejobbigt, säger hon i Aftonbladet Morgon.

Jessica Almenäs, 41, är mamma till tre och har en framgångsrik karriär som programledare. I fredagens Aftonbladet Morgon berättar hon att hon flera gånger ifrågasatts för att hon också satsat på jobbet.

– Jag har fått jättemycket kommentarer, framförallt från kvinnor upplever jag. Ofta från den äldre generationen som tycker jag minsann inte är oumbärlig, du ska inte tro att du är något, och gärna vill trycka ner en för att man vill jobba och ha familj samtidigt. Det är som att man inte ska få ha båda delarna.

När Almenäs jobbade på TV4 innebar det mycket kvälls- och helgjobb. Hon säger att hon då ofta kände dåligt samvete.

– Det var väldigt jobbigt under åren jag jobbade med ”Let’s dance” och Nyhetsmorgon och jobbade sena kvällar och helger. Då kunde jag aldrig vara med mina barn när de var lediga. Då hade man dåligt samvete, jag tyckte det var jättejobbigt.

Skolan blev sura

Hon upplevde även irritation från sin omgivning.

– Skolan blev irriterade för att man inte kunde svara om de ringde om barnen var sjuka, och behövde hämtas. Men då satt jag i sändning och kunde inte ta telefonen, och då kunde de bli sura.

Almenäs menar att det finns en brist på förståelse, vilket oftast drabbar just kvinnor.

– Det är ganska dåligt anpassat för att det finns väldigt många människor som inte jobbar kontorstid, och det är kämpigt för många mammor. Där borde det göras en förändring från samhällets sida.

”Märker vilken skillnad det är”

I juli fick Jessica Almenäs, som numera är programledare på Kanal 5, sitt tredje barn, sonen Sam.

Hon säger att hon och pappan Patrik Fahlgren, 31, har en ”extremt jämställd relation”. Från att känna att hon inte alltid räckt till som mamma kan hon i dag satsa fullt ut, både på familj och jobb.

– Då märker man vilken skillnad det är och hur mycket lättare det är för mig att vara bra på alla olika områden i mitt liv, nu när jag faktiskt har någon som hjälper mig och tar femtio procent ansvar.

Vi fick också tillökning 2017 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM

Kanal 5

TV4