’Jag fick stroke - flera gånger’

avAftonbladet

Claes Månsson bryter ihop i tv - fick sparken från ’Wallander’ efter proppen

1 av 3

Claes Månsson mörkade sina dagliga strokeanfall.

När sanningen kom fram fick han sparken från ”Wallander”-filmen.

– Det var vidrigt, säger han.

2004.

Claes Månsson står på Stora scenen på Dramaten.

Plötsligt tappar han känseln i fingrarna.

– Det var inget mer med det, och jag åkte hem. På natten vaknade jag. Då har jag ingen känsel på hela sidan. Det var som att armen hade somnat. Känseln kommer inte tillbaka. Då var jag förlamad i hela sidan. Då blev jag livrädd. Ska jag dö nu? Eller ska jag vara så här för evigt? På två sekunder blir man dyngsur av svett, säger han i kvällens avsnitt av ”Stjärnorna på slottet”.

Höll det hemligt

Claes Månsson ringde vårdcentralen och lades in på sjukhus.

Där upptäckte man en stroke, men läkarna lyckades inte hitta var proppen som orsakade stroken satt. Claes skickades hem med blodtunnande medicin och säger sedan att han fick en stroke om dagen, i två månader.

– De skickar hem en så fort de kan. Men i och med att de inte hittade var min stroke kom ifrån så hade jag en om dagen från 8 maj till slutet på juli, säger han till Nöjesbladet.

– Det gjorde att jag varje dag inte visste om jag skulle leva eller dö eller vara förlamad för resten av livet. Det var jävla omtumlande på alla plan. Det var vidrigt.

Till slut hittade man proppen, men det tog två år av psykisk återhämtning innan Claes mådde okej igen.

– Jag var så känslig, och kunde börja gråta när som helst. Nu käkar jag två olika sorter mediciner och det får jag göra resten av livet. Men det gör jag ju så klart gärna, säger han.

Claes berättade inget för någon. Men på teatern visste man om sjukdomen.

När sjuk­domen läckte ut fick Claes sparken från en filmroll.

– Jag skulle spela i ”Wallander”, med Rolf Lassgård. Jag hade just blivit frisk, och berättade om stroken för SVT. Jag var så glad. Dagen efter ringer regissören och säger att de inte kan ha med mig. Jag blev ju otroligt ledsen. För att inte förlora andra jobb höll jag tyst om detta, säger han.

I programmet, som sänds på SVT i kväll, berättar Claes om dagen han föll ihop framför sin son. Då bryter skådespelaren ihop vid middagsbordet.

– Jag började gråta där för jag såg Gustav som sitter i sitt rum och ser farsan ligga där helt utslagen. Det var nio år sedan nu, men det kändes, säger han till Nöjesbladet.

Stöttades av Åberg

Även Malena Ernman och Maria Lundqvist brast i gråt efter berättelsen. Claes Månsson stöttades sedan av Lasse Åberg, som själv har haft problem med hjärtat.

– Man blir rädd. Det är både på gott och ont. Dels blir man tacksam, det är inte så mycket att gnälla över. Det är inget att leka med, säger Åberg i programmet.

– De var ett bra stöd. Även produktionen var jävligt fin. Det var inte fram­fusigt. Man vågade öppna sig. Det var aldrig några krav eller tvång, säger Månsson.

Ansvariga för ”Wallander”-filmatiseringen avböjer att kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM