Tv-bönderna om torkan: ”Totalkatastrof”

Publicerad 2018-07-12

Torkan slår hårt mot Sveriges bönder.

Klas Karlsson, från ”Bonde söker fru”, är orolig för framtiden.

– Det här kan bli en jättekatastrof om det fortsätter, säger han. 

Sommartorkan leder till foderbrist och ännu längre köer till slakterierna, vilket gör att många av Sveriges bönder går på knäna. Köttbonden Klas Karlsson, känd från ”Bonde söker fru ” 2012, har i år fått ihop lite under en halv skörd.

– Det har farsan med. Det är jävligt dåligt, säger han till Nöjesbladet.

– Vi klarar djuren, men jag kan inte sälja något foder och alla mina kunder är helt utan. Vi klarar oss själva, men det är total katastrof.

Flera har hört av sig för att erbjuda sin mark. Men i det stora hela räcker det inte.

– Det är jättesnällt. Och visst hjälper det lite hästfolk. Men ett hektar hit eller dit, det slår ju inte. De flesta har 100–200 djur och då är det ingenting.

På sikt kan året sommar få negativa konsekvenser kommande år.

– Det här är bara början, sen är andra skörden på gång snart. Och har det inte kommit något regn nu innan den femtonde blir det ingen andra skörd heller. Då är det halv skörd på första plus att den andra uteblir. Det här kan bli jättekatastrof om det fortsätter. Det är ju bara en vecka till, sen är det försent, säger han.

– Det är bara att hoppas på regn, men det ser väldigt mörkt ut.

”Mer tips mottages tacksamt”

Sigrid Bergåkra, från ”Bonde söker fru” 2016, driver ett ridgymnasium och har ett 40-tal hästar.

– Vi har vår gård belägen i Hälsingland. Vi har en hel dalgång som har ganska fin grönska och det brukar vara otroligt grönt.  Men det har blivit halverade skördar av det vi ser, säger hon.

Sigrid Bergåkra försöker samtidigt se det positiva i det hela.

– Det har varit väldigt hygieniskt hö, torrt och fint. Och vi har sluppit plasta in det, säger hon.

– Även om det har blivit halverade skördar, vilket påverkar ekonomin framgent, man får räkna med att det blir dubbelt så dyrt att hålla häst för alla utövare i Sverige och norra Europa, så är det kanske bra för miljön då.

Sigrid Bergåkra berättar att hon fått hjälp utifrån för att klara av torkan.

– Jag har två fantastiska bröder som har väldigt mycket kontakter. De sliter och jobbar. Och vi har fått hjälp från grannbyar som upplåter mark som vanligtvis inte skördas. Men det är klart att mer tips mottages tacksamt. Det är inte över än. För två dagar sen fick vi tio minuter regn och alla var överlyckliga, men det räcker ju ingenstans.

Kan inte köpa in fler kalvar

Marcus Sjöberg, från ”Bonde söker fru” 2006 och 2017, har foder så det räcker till december. Han föder upp kalvar, men i år har han tvingats avstå från att ta in fler.

– Jag slutar köpa in kalvar helt enkelt. Det är det som jag kan påverka. Men det leder ju till att det blir färre betesdjur till nästa år, säger han.

– Sen kommer jag slakta mer på ett litet slakteri och försöker sälja mer privat. Och så får jag ta såna som inte riktigt är slaktfärdiga än. Men det är det enda att göra.

Han är inte orolig för sin egen framtid.

– Jag är mest orolig för de andra bönderna. För min egen del är jag inte så bekymrad. Men andra bönder som har mycket djur och har mjölkkor och inte får ihop fodret.

”Man blundar lite för problemet”

Johan Petersson, från fjolårets säsong av ”Bonde söker fru”, har det bättre ställt än många av sina kollegor.

– Man har inte facit i hand, så man blundar lite för problemet. Men som det ser ut nu ligger jag mycket bättre till än många jag känner. Jag har foder så det räcker till januari.

– Men problemet är att det är fem utfodringsmånader till. Det finns såna som det tar slut för om bara en till två månader, och så har de inget vinterfoder eller foder kvar överhuvudtaget.

Känner du dig lugn?

– Det är ett så stort problem så det blir inte bättre för att man börjar bli nervös och uppriven heller. Men kommer det inte regn så går det ju åt helvete. Så är det ju.

Förutom torkan lyfter han även fram de långa slaktköerna.

– Det största problemet är att man inte kan plocka bort djur som inte behöver vara kvar i produktionen. Slaktköerna är inne i 2019 redan. Nu skulle man behöva ha ner fler djur än innan. Men det finns inte utrymme för det.

Liksom sina tv-kollegor betonar han vikten av att äta svenskt kött.

– Ja, så slakterierna blir av med svenskt kött så de kan slakta mer.

Följ ämnen i artikeln