Spetz gör sista hyllningsshowen till sin mormor: ”Påminde om Lill-Babs”

avJakob Meijer

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET / 85326
William Spetz.

Han har gjort succé med föreställningen om sin mormor.

Nu tar William Spetz ett sista farväl.

– Det har varit världens bästa terapi på något sätt, säger han.

Med sin egenskrivna föreställning om sin mormor har William Spetz hyllats av både recensenter och teaterbesökare det senaste året.

Men på söndag gör han sin sista på Cirkus i Stockholm.

För William Spetz har föreställningen varit ett sätt att hålla sin mormors minne vid liv. Han har själv svårt att förstå att det snart är över.

– Det känns lite som att jag har utövat ett slags flyktbeteende i två år. Jag började skriva på föreställningen ganska tätt efter hennes död. För mig har det varit ett sätt att inte behöva säga hej då. Och i 65 föreställningar har jag sagt att nu ska vi ha en sista kväll tillsammans, men nu på söndag ska vi faktiskt ha det. Jag är fortfarande i förnekelse.

Han debuterade med showen 2016. Han beskriver de senaste åren med föreställningen som ett slags läkande.

– Det har varit världens bästa terapi på något sätt. Det är inte en sorglig saga jag berättar, även om det finns partier om sjukdom och död och maktlöshet. Men jag vet att hade jag gjort en sorglig berättelse, då hade mormor ryckt på axlarna och med sin norrbottniska sagt: ”Men va’t hållt du på med. Int ä det väl synd om mig”, säger han och skrattar.

Fick inte uppleva framgångarna

William Spetz har haft stora framgångar de senaste åren. Inte bara med sin föreställning. 2016 ledde den tidigare Youtubestjärnan Melodifestivalen. Spetz mormor, som var sjuk i KOL, gick bort 2014 och fick aldrig möjligheten att se sitt barnbarn bli den han är i dag.

– Det sista hon var med på var när jag var i Moçambique för Musikhjälpen. Det var bara några veckor innan hon åkte in på sjukhuset för sista gången. När jag kom hem minns jag att hon brast ut i gråt och sa att hon varit så orolig för mig. Men jag tror inte det handlade om det. Jag tror hon visste att snart kommer hon inte vara kvar, men hon ville vara kvar tills jag kom hem. Det kändes som det, för bara så kort efter så var vi på sjukhuset för sista gången.

– Men jag tror hon skulle vara imponerad av att jag bor i storstan, säger han och skrattar.

Likheter med ”Lill-Babs”

Framgångarna märks även på Spetz konto. Han säger dock att han inte lever något extravagantliv. Det dyraste han unnade sig den senaste veckan var Aftonbladets minnesbilaga om Barbro ”Lill-Babs” Svensson. En artist som betytt mycket för honom.

– Hon har verkligen det. Det är så lätt att säga så om människor som har lämnat oss, men hon gjorde verkligen det, även när hon levde. Jag kände inte henne på det sättet, vi hade bara setts några gånger. Men hon påminde mycket om min mormor. De hade samma riv i sig, säger han.

– Nu när jag de senaste veckorna har kollat på intervjuer, dokumentärer och framträdanden med Lill-Babs så påminner det ena om det andra. Det är något med den generationen kvinnor. Det där självständiga och beslutsamma, att inte klaga och bara köra, vilket är något jag tror vi alla kan lära oss av. Det är jättesorgligt, men vi måste komma ihåg vad hon gav oss i över 60 år. Det är helt otroligt.

William Spetz sista föreställning av ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” spelas på Cirkus i Stockholm på söndag den 22 april.

Här är stjärnorna som lämnat oss 2018 01:13
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM