Stjärnregissör gör ny rymdserie

avJoni Nykänen

Ron Howard aktuell med serie om röda grannplaneten: ”Älskar rymdberättelser”

Foto: National Geographic
Ron Howard

Succéregissör. Kultskådis. Visionär.

Nu är ”Apollo 13”-regissören Ron Howard aktuell med en tv-serie om vår röda grannplanet – i National Geographics ”Mars”.

– Här har jag hårdare krav på autenticitet, säger Ron Howard i en intervju med Nöjesbladet.

"Da Vinci-koden”-regissören Ron Howard ligger bakom en kommande hybrid där dokumentär- och dramaserie möts. En kombination av ett drama, dokumentärinslag och intervjuer med dagens främsta forskare. Titeln är kort och gott ”Mars”, och handlar om den första mänskliga bosättningen på den röda planeten. Året är 2033.

– Jag älskar rymdberättelser eftersom de stärker uppfattningen om att vi som människor måste utöka våra gränser och att vi borde stå bakom ambitionen att vara en art som existerar på flera planeter. Det går i linje med mänsklig natur. Vi är en art som vill se bortom nästa horisont, säger Ron Howard.

Blev fascinerad

Howard förklarar att man har gjort djupintervjuer med några av de främsta innovatörerna inom ämnet, och genom det skapas upplevelsen av hur koloniseringen skulle kunna se ut.

– Jag lärde mig så mycket när jag gjorde ”Apollo 13” att mitt intresse gick från en vanlig fascination till att bli övertygad om rymdutforskningens värde för mänskligheten, säger han.

Han är exekutiv producent, som är ett ganska vagt begrepp. Men han har varit inblandad i planeringen och att ta fram hela upplevelsen.

Ifall Donald Trump blir president, vad tror du att det gör med koloniseringen av Mars i det långa loppet?

– Haha, jag tror inte att jag kan kommentera det där. Jag har ingen aning. Men jag tror att det finns en känsla av framåtrörelse kring idén och det har med bland annat Elon Musks privata bolags intressen att göra. Så jag tror inte att allt hänger på USA:s politik. Men jag uppskattar att president Obama har gjort Mars till en viktig idé och prioritet för NASA. Jag tror på idén, säger han.

”Mars” främsta fokus är inte de filosofiska aspekterna av rymdkolonisering. Det är en praktisk äventyrshistoria med båda fötterna i vetenskapen.

– Ifall vid lyckas med att kolonisera så kommer mänskligheten att anpassa sig biologiskt till livet på Mars, och det kommer att uppstå en egen kultur. Men i den tidiga fasen, och vår serie handlar om det, så rör det sig om människor som lära sig och anpassa sig att överleva på en planet precis som upptäcktsresande på jorden har gjort under alla århundraden, säger han.

Profiler som Elon Musk, Neil DeGrasse Tyson och ”The martian”-författaren Andy Weir kommer att intervjuas.

”Mars” har premiär i National geographic den 13 november.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ron Howard

Elon Musk